Radionica na Jahorini

U periodu od 23. do 28. 5. 2021. godine na Jahorini se, u okviru IPA projekta “EU za bolju civilnu zaštitu” održava uvodni kurs o Mehanizmu civilne zaštite Evropske unije. Cilj projektnih aktivnosti je značajno poboljšanje statusa sistema zaštite i spasavanja u BiH koji će stvoriti uslove za pristupanje Mehanizmu civilne zaštite Evropske unije, posebno procjenu rizika od poplava na sjeveru i od požara na jugu države. Implementacija svih planiranih aktivnosti će smanjiti osjetljivost i stvoriti uslove za pristupanje BiH Mehanizmu civilne zaštite Evropske unije.

Organizator radionice je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, Uprava za civilnu zaštitu i Asocijacija za upravljanje rizicima AZUR, a učestvuju predstavnici Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, Federalne uprave civilne zaštite FBiH, Odjela za javnu bezbjednost Brčko Distrikta i Ministarstva bezbjednosti BiH.

Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske je kroz projekat opremila srednji tim za urbano traganje i spasavanje a u okviru radnog paketa 2 planirano je unapređenje znanja i vještina interventnih timova kako bi se moglo efikasno odgovoriti na krizne situacije, te osigurati dugoročni, kontinuirani i održivi program obuke.

Završetak projekta koji je prvobitno planiran za kraj 2020. godine je, zbog situacije izazvane pojavom pandemije virusa korona, prolongiran za kraj 2021. godine.