Радионица на Јахорини

У периоду од 23. до 28. 5. 2021. године на Јахорини се, у оквиру ИПА пројекта “ЕУ за бољу цивилну заштиту” одржава уводни курс о Механизму цивилне заштите Европске уније. Циљ пројектних активности је значајно побољшање статуса система заштите и спасавања у БиХ који ће створити услове за приступање Механизму цивилне заштите Европске уније, посебно процјену ризика од поплава на сјеверу и од пожара на југу државе. Имплементација свих планираних активности ће смањити осјетљивост и створити услове за приступање БиХ Механизму цивилне заштите Европске уније.

Организатор радионице је Министарство унутрашњих послова Републике Хрватске, Управа за цивилну заштиту и Асоцијација за управљање ризицима АЗУР, а учествују представници Републичке управе цивилне заштите Републике Српске, Федералне управе цивилне заштите ФБиХ, Одјела за јавну безбједност Брчко Дистрикта и Министарства безбједности БиХ.

Републичка управа цивилне заштите Републике Српске је кроз пројекат опремила средњи тим за урбано трагање и спасавање а у оквиру радног пакета 2 планирано је унапређење знања и вјештина интервентних тимова како би се могло ефикасно одговорити на кризне ситуације, те осигурати дугорочни, континуирани и одрживи програм обуке.

Завршетак пројекта који је првобитно планиран за крај 2020. године је, због ситуације изазване појавом пандемије вируса корона, пролонгиран за крај 2021. године.