COVID-19 Новости

Контејнери за ТВЈ Бања Лука

Данас су припадници Републичке управе цивилне заштите Републике Српске склопили два контејнера на Мањачи и исте превезли до Приједорске петље, до Територијалне ватрогасне јединице Бања Лука.

Проширење кампа у Градишци

Данас су припадници Сектора за деминирање Републичке управе цивилне заштите Републике Српске поставили још три велика руска шатора у карантинском насељу на граничном прелазу Градишка.

Наставак активности на достави контејнера

Данас је машински тим Републичке управе цивилне заштите Републике Српске превезао два контејнера са Мањаче за потребе Института за јавно здравство Републике Српске.

Дезинфекција Банског двора

Данас су припадници тима Специјализоване јединице Републичке управе цивилне заштите Републике Српске за дезинфекцију, након сједнице Народне скупштине Републике Српске, дезинфиковали просторије Банског двора у Бања Луци.

Достављена опрема и средства за карантинске кампове

Припадници Републичке управе цивилне заштите данас су доставили у карантинске кампове на граничним прелазима Шамац, Брод и Градишка заштитну опрему и средства за дезинфекцију набављена уз помоћ Завода за јавно здравство Републике Српске.

Редовне активности дезинфекције

Припадници тима Специјализоване јединице заштите и спасавања Републичке управе цивилне заштите Републике Српске за дезинфекцију су данас, у склопу редовног превентивног дјеловања, извршили дезинфекцију карантинског смјештаја на царинском терминалу у Градишци.

Обилазак карантина и посјета возачима на граничном прелазу Рача

Данас око 12.00 часова, начелник Републичког штаба за ванредне ситуације Републике Српске, Милан Новитовић је, заједно са министром комуникација и транспорта БиХ, господином Војином Митровићем, обишао карантински камп на граничном прелазу Рача. Том приликом су обишли возаче камиона који чекају на улазак у Републику Српску између граничних прелаза Рача и Сремска Рача и подијелили им […]

Превоз заштитне опреме

Јуче су припадници Републичке управе цивилне заштите Републике Српске, на захтјев Института за јавно здравство, извршили превоз веће количине заштитне опреме из Високог у просторије Института у Бања Луци. Ради се о заштитним одијелима која су намијењена особљу у болницама и домовима здравља.

Прихваћена донација Републике Србије

Јуче је на граничном прелазу Рача код Бијељине преузета помоћ у виду материјално- техничких средстава за борбу против ширења епидемије изазване корона вирусом у складу са Одлуком Владе Србије од 23. 3. 2020. године о упућивању помоћи. Ријеч је о шаторима, креветима, врећама за спавање, агрегатима и осталој опреми неопходној за спречавање ширења епидемије.

Троје ученика у Источном Сарајеву

Синоћ су, у касним вечерњим часовима, припадници Републичке управе цивилне заштите Републике Српске довезли троје ученика, држављана Републике Српске који су били у програмима размјене ученика у иностранству. Двоје ученика је из Бања Луке и једно из Рудог. Смјештени су у хотелу Топекс, објекту који је одређен за смјештај малољетних лица из иностранства због свих […]

Дезинфикован културни центар у Банском двору

Данас су припадници тима Специјализоване јединице заштите и спасавања за дезинфекцију Републичке управе цивилне заштите Републике Српске, након дезинфекције просторија у Републичкој управи за геодетске и имовинско – правне послове и Студентског центра “Никола Тесла” у Бања Луци, извршили и дезинфекцију објекта културног центра у Банском двору у Баља Луци.

Завршне активности на формирању карантинског кампа на граничном прелазу Рача

Данас су припадници Републичке управе цивилне заштите Републике Српске допремили четири контејнера из касарне Козара у Бања Луци на гранични прелаз стара Рача код Бијељине гдје је постављен камп за граничне прелазе Рача и Павловића мост за карантински смјештај грађана Републике Српске који долазе из иностранства. Постављањем шатора за око 50 особа завршене су вишедневне […]

Још шатора у Градишци

Данас су припадници деминерског сектора Републичке управе цивилне заштите Републике Српске допремили и поставили још три велика шатора за потребе кампа на граничном прелазу у Градишци.

Дезинфекција објеката у Бања Луци

Припадници тима Специјализоване јединице заштите и спасавања за дезинфекцију Републичке управе цивилне заштите Републике Српске су данас у току дана, у склопу редовног и превентивног дјеловања, извршили дезинфекцију просторија у Републичкој управи за геодетске и имовинско – правне послове и Студентског центра “Никола Тесла” у Баља Луци. Овдје можете погледати видео запис.

Пункт за тријажу у Источном Новом Сарајеву

Дана 26. 3. 2020. године припадници Републичке управе цивилне заштите Републике Српске су, на захтјев Штаба за ванредне ситуације општине, испред Дома здравља у Источном Новом Сарајеву поставили шатор намијењен за тријажу пацијената а све у циљу постизања што веће безбједности свих здравствених радника, као и свих грађана који користе услуге ове установе.

Активан карантин у Броду

Припадници Републичке управе цивилне заштите Републике Српске су данас и у Броду завршили активности на опремању кампа за смјештај држављана Републике Српске и БиХ из иностранства. Камп је опремљен шаторима, пољским креветима, контејнерима, пољским тоалетима, постељином и осталим неопходним средствима. Достављена су и средства за личну хигијену, гријалице и остале потрепштине. О томе је обавјештена […]

Дезинфекција кампа у Градишци

Дана 26. 3. 2020. године припадници Специјализоване јединице заштите и спасавања Републичке управе цивилне заштите Републике Српске за дезинфекцију, у склопу својих редовних активности, а у циљу спречавања ширења инфекције изазване корона вирусом, дезинфиковали су шаторе за прихват и карантинске просторије у кампу у Градишци.

Још четири контејнера у кампу у Броду

Припадници машинског тима Републичке управе цивилне заштите Републике Српске и данас су ангажовани на опремању кампа за прихват наших грађана из иностранства на граничном прелазу у Броду. У питању је превоз четири контејнера из касарне Козара.

Контејнери и у прихватном кампу у Броду

Данас је машински тим Републичке управе цивилне заштите Републике Српске довезао два контејнера са Мањаче у камп за прихват обољелих у Броду.

Наставак дезинфекције у Бања Луци

Припадници тима Специјализоване јединице заштите и спасавања за дезинфекцију Републичке управе цивилне заштите Републике Српске су данас у току дана извршили дезинфекцију два објекта Института за генетичке ресурсе Републике Српске укупне површине 440,60 m2 као и један објекат Пољопривредног факултета у Бања Луци.

Камп у Шамцу спреман

Припадници Републичке управе цивилне заштите Републике Српске су завршили активности на опремању кампа у Шамцу креветима, пољским тоалетима и осталим средствима неопходним за успоставу карантина. Достављена су и средства за личну хигијену, исхрану, гријалице и остале потрепштине. Данас у току дана је планирана обука локалних инспектора за рад у карантину коју ће извршити републички инспектори […]

Дезинфекција студентског дома у Бања Луци

Припадници тима Специјализоване јединице заштите и спасавања за дезинфекцију Републичке управе цивилне заштите Републике Српске су у току протекле ноћи извршили дезинфекцију простора у павиљону 1 студентског дома у Бања Луци. Видео запис можете погледати овдје.

Наставак активности опремања болница у Републици Српској санитарним контејнерима

Плант тим Републичке управе цивилне заштите Републике Српске и данас је наставио са активностима на достављању контејнера за потребе болница у Републици Српској а у циљу заустављања ширења корона вируса. Превезен је један санитарни контејнер из Источног Сарајева у КБЦ Паприковац у Бања Луци и два контејнера са Мањаче у Општу болницу у Требињу.

Припрема кампова на граничним прелазима Брод и Шамац

Данас су припадници Републичке управе цивилне заштите Републике Српске изводили припремне радове и радове на уређењу простора за успостављање карантина на граничним прелазима Шамац и Брод. У Броду је наш тим из Добоја камп који су поставиле Оружане снаге опремио пољским тоалетима и осталим средствима неопходним за успоставу карантина. Достављена су и средства за личну […]

Помоћ волонтера у Градишци

Данас су на локацији старог царинског терминала Градишка, у карантин кампу за смјештај грађана Републике Српске који долазе из иностранства, као подршка припадницима Републичке управе цивилне заштите Републике Српске, ангажовани и први волонтери Црвеног крста Градишке.

Одржан трећи састанак Тима за праћење провођења мјера Републичког штаба за ванредне ситуације

Данас је у Бања Луци одржан трећи састанак Тима за праћење провођења мјера Републичког штаба за ванредне ситуације Републике Српске. Усвојен је правилник рада и најављене посјете Градишци (25. 3. 2020. године) и Добоју (26. 3. 2020. године). Такође, одаслани су упити за здравствене и контролне институције као и за Републичку управу цивилне заштите Републике […]

Отворен карантин на граничном прелазу Градишка

Данас је у вечерњим часовима на граничном прелазу у Градишци почео са радом карантин за држављане Републике Српске и БиХ који долазе у нашу земљу из иностранства. Карантин је, прије самог отварања, посјетио и министар здравља и социјалне заштите Републике Српске, господин Ален Шеранић. Детаљније у интервјуу господина Милана Новитовића, вршиоца дужности директора Републичке управе […]

Наставак активности на опремању кампова

Данас је Плант тим Републичке управе цивилне заштите Републике Српске превезао по један санитарни контејнер са Мањаче на царински терминал у Градишци и из Клашница на Приједорску петљу, у Територијалну ватрогасну јединицу Бања Лука.

Дезинфекција кампа у Градишци

Дана 23. 3. 2020. године, специјална јединица заштите и спасавања Републичке управе цивилне заштите Републике Српске за дезинфекцију је извршила дезинфекцију једног контејнера, пет шатора и канцеларија на царинском терминалу у Градишци у циљу припреме простора за прихват и смјештај људи у карантин. Дезинфекцију шатора погледати овдје. Дезинфекција канцеларија.

Саопштење за јавност

Тим за праћење провођења мјера Штаба за ванредне ситуације Републике Српске обавјештава послодавце у Републици Српској да што прије преузму Потврду о слободном кретању за потребе обављања процеса рада којом се регулише кретање у вријеме забране за своје раднике. Потврда се може преузети и на страници Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Обилазак карантинских кампова

Вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Републике Српске и начелник Републичког штаба за ванредне ситуације, Милан Новитовић, редовно обилази постављене карантинске кампове, контактира и сарађује са локалним заједницама у пограничним дијеловима Републике Српске и њиховим кризним штабовима како би се остварили и одржали оптимални услови функционисања карантинских кампова. Јуче је посјетио карантин у Вардишту […]

Постављене двије мобилне амбуланте код ЈЗУ Болнице “Свети Врачеви”

Републичка управа цивилне заштите Републике Српске 19. марта 2020. године опремила је два контејнера неопходном медицинском опремом за мобилне амбуланте и поставила их испред ЈЗУ Болнице “Свети Врачеви” у Бијељини.

Постављена два контејнера у Бања Луци

Тим Републичке управе цивилне заштите Републике Српске поставио је данас два контејнера у Бања Луци. Један контејнер је постављен испред Службе хитне помоћи, а један испред зграде Поликлинике ЈЗУ Дома здравља у Бања Луци. Контејнере је тим Републичке управе цивилне заштите припремио са екипом територијалне ватрогасне јединице на аеродрому Маховљани, код Бања Луке.

АПЕЛ ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ

Постављен шатор на ГП Шепак

На граничном прелазу Шепак 20. марта 2020. године припадници Оружаних снага БиХ поставили су шатор и војничке кревете “на бијело” за 50 особа. Републичка управа цивилне заштите Републике Српске улаже максималне напоре како би подржала акцију постављања и опремања кампова на граничним прелазима у Републици Српској, обезбјеђујући потребну инфраструктурну подршку за функционисање истих.

УПУТСТВО ЗА САМОИЗОЛАЦИЈУ

Постављен шатор на граничном прелазу Клобук код Требиња

На граничном прелазу Клобук код Требиња, 19. марта 2020. године, Оружане снаге БиХ, у координацији са тимом Републичке управе цивилне заштите Републике Српске, поставиле су шатор капацитета 20 мјеста.

Одржан састанак Тима за праћење провођења мјера Републичког штаба за ванредне ситуације

Тим за праћење провођења мјера Републичког штаба за ванредне ситуације одржао је данас у Бањалуци први, конститутивни састанак, на којем је установљена структура, направљен план рада и Тим је стављен у режим сталног засједања. Пратећи новонасталу епидемиолошку ситуацију у Републици Српској, изазвану појавом вируса корона, Тим за праћење провођења мјера Републичког штаба за ванредне ситуације […]

Активности тима за дезинфекцију

Специјализована јединица Републичке управе цивилне заштите Републике Српске за дезинфекцију извршила је дезинфекцију просторија у више објеката. 18. марта 2020. године дезинфиковане су просторије ЈЗУ Завода за судску медицину Републике Српске и ЈЗУ Завода за трансфузијску медицину Републике Српске. 19. марта 2020. године дезификоване су просторије Архива Републике Српске и Канцеларија BHMAC-а у Бања Луци. […]

Постављен камп на ГП у Градишци

Јуче је постављен камп на граничном прелазу у Грaдишци. Постављени су шатори у комбинацији са зиданим објектом у чијих ће 30 канцеларија бити постављени кревети. На локацији је био тим Републичке управе цивилне заштите Републике Српске са медицинским тимом, који је стациониран на граничном прелазу са једним санитетским возилом.

Шаторски камп постављен у Броду

Тим Републичке управе цивилне заштите учествовао је јуче у постављању шаторског кампа на граничном прелазу у Броду. Постављен је камп са 100 кревета. У кампу је стациониран и санитетски тим Републичке управе цивилне заштите са једним санитетским возилом.

ЗАБРАНА КРЕТАЊА

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ВОЛОНТЕРЕ

Постављен камп на ГП Вардиште

На граничном прелазу Вардиште, надомак Вишеграда, јуче је постављен камп са три велика у којима се налази 60 кревета, према инструкцијама Републичке управе цивилне заштите у сарадњи са припадницима Оружаних снага Босне и Херцеговине. На граничном прелазу смјештен је и санитетски тим Републичке управе цивилне заштите Републике Српске са једним санитетским возилом.

Постављени контејнери на више локација

Републичка управа цивилне заштите поставила је контејнере на више локација у Републици Српској. Први контејнери постављени су 16. марта 2020. године у Бања Луци. Два контејнера су постављена код КБЦ Паприковац и један код ЈЗУ Института за јавно здравство Републике Српске. 17. марта 2020. године постављено је још шест контејнера код КБЦ Паприковац. Испред Клинике […]

Набављена лична и колективна заштитна средства

У циљу личне и колективне заштите запослених у Републичкој управи цивилне заштите Републике Српске и тимова који свакодневно извршавају радне задатке на терену, данас су набављена лична и колективна заштитна средства, посредством ЈЗУ Института за јавно здравство Републике Српске. Средства ће да буду подијељена ангажованим запосленим, а у сврху подузимања превентивних мјера на спечавању и […]

Републичка управа цивилне заштите поставила шаторе у Бања Луци

Данас је тим Републичке управе цивилне заштите поставио 5 великих и један мали шатор у КБЦ Паприковац.

Постављен камп на ГП “Градина”

Тим Републичке управе цивилне заштите Републике Српске је на граничном прелазу Градина са припадницима I батаљона VI бригаде Оружаних снага Босне и Херцеговине поставио камп. У оквиру кампа постављени су шатори, а обезбјеђена је и једна просторија у зиданом објекту за “рањиве” категорије становништва. У кампу се налази и санитетски тим Републичке управе цивилне заштите […]

Испред болнице “Србија” у Источном Сарајеву постављени контејнери

Машински тим Републичке управе цивилне заштите Републике Српске, испред комплекса болнице “Србија” у Источном Сарајеву, поставио је контејнере у којима ће се од наредне седмице вршити основни преглед свих посјетилаца с циљем спречавања уношења вируса корона у саму болницу и за заштиту медицинског особља и пацијената.

Апел грађанима Републике Српске

Апелујемо на грађане Републике Српске да пријаве несавјесно понашање суграђана који не поштују наредбе Штаба за ванредне ситуације Републике Српске у сузбијању и заустављању новог вируса корона надлежним службама у општини, граду, станици полиције. Неправилности можете пријавити и на бесплатан кратки број за хитне ситуације 121, на који ће Вам се јавити дежурни оперативац.

Онлине апликација за пријаву волонтера

На почетној страници Интернет презентације Републичке управе цивилне заштите Републике Српске је на основу јавног позива за волонтере постављен онлине формулар за пријаву којој се може приступити и кликом на слиједећи линк.

Активности специјализоване јединице заштите и спасавања за дезинфекцију

Републичка управа цивилне заштите Републике Српске је основала специјализовану јединицу заштите и спасавања за дезинфекцију која је у периоду 18. – 19. 3. 2020. године  извршила дезинфекцију 4 установе: ЈЗУ Завода за трансфузијску медицину, ЈЗУ Завода за судску медицину, Канцеларије БХ МАЦ-а у Бања  Луци и Архива Републике Српске. Активности дезинфекције су извршене у складу […]

Апел за све грађане

Апелујемо на све грађане Републике Српске који примјете  несавјесно понашање суграђана који на било који начин крше и не поштују наредбе Штаба за ванредне ситуације Републике Српске у сузбијању и борби против ширења корона вируса у Републици Српској да, без устручавања, одмах пријаве надлежним службама у општини, граду, станици полиције. То можете урадити и позивом […]

Јавни позив за волонтере

Обавјештење за путнике који улазе у Републику Српску

У циљу заштите Вашег и здравља других, потребно је да, приликом пасошке контроле, граничном полицајцу пријавите ако сте у посљедњих 14 дана боравили у државама гдје људи оболијевају од болести коју изазива SARS-CoV2 (COVID-19) и/или сте били у контакту са обољелом особом.

Донација Институту за јавно здравство Републике Српске

Републичка управа цивилне заштите Републике Српске је захваљујући сарадњи са Управом за војно здравство Министарства одбране Републике Србије донирала Институту за јавно здравство Републике Српске вриједну опрему, која се састоји од 200 одијела и визира за потребе заштите медицинских радника приликом провођења епидемиолошких мјера. Директор Института за јавно здравство Републике Српске, Бранислав Зељковић појаснио је […]