Dan planete Zemlje

Danas se u više od 150 zemalja širom svijeta obilježava Dan planete Zemlje. Planeta Zemlja treća je planeta do Sunca, a stara je 4,5 milijarde godina.

Ideja obilježavanja Dana planete Zemlje predstavljena je na konferenciji UNESCO-a 1969. godine, a 2009. godine Opšta skupština Ujedinjenih nacija službeno je proglasila 22. april međunarodnim Danom planete Zemlje, a namjera je da ljude širom svijeta podsjeti u kakvom je stanju priroda planete na kojoj žive, kao i da se stanovništvu ukaže na probleme ekosistema, na zagađenje naseljenih mjesta i na to kako se može poboljšati kvalitet životne sredine. Poželjno bi bilo da ne iscrpljujemo ekosisteme pretjeranom eksploatacijom u sektorima industrije, poljoprivrede, šumarstva, upravljanja vodnim resursima, infrastrukture, rudarstva i energetike, lova, ribolova i turizma. Sposobnost ekosistema da ublaže naše negativno djelovanje se smanjuje i već osjećamo drastične ekonomske, društvene i klimatske posljedice. Činjenice su da imamo samo jednu planetu na kojoj živimo, da su prirodni resursi ograničeni, te da ih mi trošimo brže nego što se oni prirodno mogu obnoviti.

Trenutno se susrećemo s dvjema velikim krizama, jedna je borba protiv COVID-19 pandemije, a druga nadolazeća katastrofa vezana za klimatske promjene. U prilog tome svjedoče izveštaji da se na Balkanu nije mnogo toga promjenilo, a Beograd, Sarajevo, Skoplje i drugi gradovi regiona su među najzagađenijima na svijetu.

slika zagađenja Drine, koje se vidi i iz svemira

Svjetska organizacija za prirodu navodi da je neophodno da ljudi sačuvaju prirodni kapital i okrenu se održivoj proizvodnji i mudrijoj potrošnji. Važno je da se usmjerimo na pravednu i održivu poljoprivrednu proizvodnju, smanjenje otpada, ublažavanje klimatskih promjena, na jednak pristup prirodnim resursima kao i na integrisani pristup obnavljanju i učešću u očuvanju prirode, koje bi, takođe, trebalo da promijeni stav prema životnoj sredini.

Isto tako potrebna nam je hrabrost i odlučnost da prestanemo sa uništavanjem prirode, solidarnost, empatija, poštovanje i vjerovanje da je promjena moguća. Prije svega promjena stava da je doprinos pojedinca mali, jer zajedno je naša kolektivna aktivnost u očuvanju prirode jača i moćnija.

Danas se širom planete obilježava i Sat za našu planetu kada se, već tradicionalno, na sat vremena isključuju svjetla između pola devet i pola deset uveče.

Ovdje možete da poslušate i himnu posvećenu Danu planete Zemlje.