Дан планете Земље

Данас се у више од 150 земаља широм свијета обиљежава Дан планете Земље. Планета Земља трећа је планета до Сунца, а стара је 4,5 милијарде година.

Идеја обиљежавања Дана планете Земље представљена је на конференцији UNESCO-а 1969. године, а 2009. године Општа скупштина Уједињених нација службено је прогласила 22. април међународним Даном планете Земље, а намјера је да људе широм свијета подсјети у каквом је стању природа планете на којој живе, као и да се становништву укаже на проблеме екосистема, на загађење насељених мјеста и на то како се може побољшати квалитет животне средине. Пожељно би било да не исцрпљујемо екосистеме претјераном експлоатацијом у секторима индустрије, пољопривреде, шумарства, управљања водним ресурсима, инфраструктуре, рударства и енергетике, лова, риболова и туризма. Способност екосистема да ублаже наше негативно дјеловање се смањује и већ осјећамо драстичне економске, друштвене и климатске посљедице. Чињенице су да имамо само једну планету на којој живимо, да су природни ресурси ограничени, те да их ми трошимо брже него што се они природно могу обновити.

Тренутно се сусрећемо с двјема великим кризама, једна је борба против COVID-19 пандемије, а друга надолазећа катастрофа везана за климатске промјене. У прилог томе свједоче извештаји да се на Балкану није много тога промјенило, а Београд, Сарајево, Скопље и други градови региона су међу најзагађенијима на свијету.

слика загађења Дрине, које се види и из свемира

Свјетска организација за природу наводи да је неопходно да људи сачувају природни капитал и окрену се одрживој производњи и мудријој потрошњи. Важно је да се усмјеримо на праведну и одрживу пољопривредну производњу, смањење отпада, ублажавање климатских промјена, на једнак приступ природним ресурсима као и на интегрисани приступ обнављању и учешћу у очувању природе, које би, такође, требало да промијени став према животној средини.

Исто тако потребна нам је храброст и одлучност да престанемо са уништавањем природе, солидарност, емпатија, поштовање и вјеровање да је промјена могућа. Прије свега промјена става да је допринос појединца мали, јер заједно је наша колективна активност у очувању природе јача и моћнија.

Данас се широм планете обиљежава и Сат за нашу планету када се, већ традиционално, на сат времена искључују свјетла између пола девет и пола десет увече.

Овдје можете да послушате и химну посвећену Дану планете Земље.