COVID-19: Epidemiološka situacija u Republici Srpskoj i svijetu 9.12.2020. godine u 9.00 časova


Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Univerzitetskoj bolnici u Foči i u bolnicama “Sv. Vračevi” u Bijeljini i “Sv. apostol Luka” u Doboju izvršeno je testiranje 1000 laboratorijskih uzoraka, a virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 370 lica, od kojih je 48 mlađe, 241 srednje i 81 starije životne dobi. Radi se o 183 lica muškog i 187 ženskog pola.


Prema mjestu prebivališta, sedamdeset osmoro lica je iz Banja Luke, pedeset jedno iz Bijeljine, trideset devetoro iz Trebinja, trinaestoro iz Zvornika, dvanaestoro iz Prijedora, jedanaestoro iz Teslića, po desetoro iz Kozarske Dubice i Nevesinja, po devetoro iz Modriče i Gradiške, po osmoro iz Ljubinja, Mrkonjić Grada, Prnjavora i Šamca, sedmoro iz Broda, po šestoro iz Bileće, Dervente i Doboja, po petoro iz Laktaša, Lopara i Ugljevika, po četvoro iz Bratunca, Kostajnice, Osmaka, Han Pijeska i Čajniča, po troje iz Višegrada, Kotor Varoši, Srpca, Srebrenice i Šekovića, po dvoje iz Vlasenice, Gacka, Istočnog Novog Sarajeva, Kalinovika, Ribnika i Čelnica, te po jedno iz Berkovića, Jezera, Kneževa, Petrova, Rogatice, Rudog, Sokoca, Foče i Šipova.

U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljeno je 28 smrtnih slučajeva, kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona. Radi se o četrnaestoro lica muškog i četrnaestoro ženskog pola, starije i srednje životne dobi (najmlađe lice je muškarac 39 godina), od kojih je sedmoro iz Banja Luke, po troje iz Kozarske Dubice, Doboja i Gradiške, po dvoje iz Bijeljine i Laktaša, te po jedno iz Srpca, Novog Grada, Kostajnice, Dervente, Teslića, Prnjavora, Zvornika i Lopara.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 32546 slučajeva virusa korona, a preminulo je 1279* lica, kod kojih je potvrđen test na virus korona.
U Republici Srpskoj, od virusa korona, do sada se oporavilo 18098 lica, a testirano je 145439.
Ukupan broj hospitalizovanih lica u Republici Srpskoj je 1122, u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske 405, a u opštim bolnicama  717.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 12528 lica, a nadzor je završen kod 102509.

*Napomena: Dana 8. 12.2020. godine, naknadno je prijavljeno 11 smrtnih slučajeva, koji su se desili u prethodnih nekoliko dana (sedmoro lica iz Gradiške i po jedno iz Novog Grada, Srpca, Petrova i Kozarske Dubice).

Detaljnije pogledajte ovdje.

Više informacija o korona virusu i preporukama možete da pronađete na sajtu JZU Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske https://www.phi.rs.ba/.