COVID-19: Епидемиолошка ситуација у Републици Српској и свијету 9.12.2020. године у 9.00 часова


Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, у посљедња 24 часа, у Институту за јавно здравство Републике Српске, Универзитетском клиничком центру Републике Српске, Универзитетској болници у Фочи и у болницама “Св. Врачеви” у Бијељини и “Св. апостол Лука” у Добоју извршено је тестирање 1000 лабораторијских узорака, а вирус корона (SARS-CoV-2) потврђен је код 370 лица, од којих је 48 млађе, 241 средње и 81 старије животне доби. Ради се о 183 лица мушког и 187 женског пола.


Према мјесту пребивалишта, седамдесет осморо лица је из Бања Луке, педесет једно из Бијељине, тридесет деветоро из Требиња, тринаесторо из Зворника, дванаесторо из Приједора, једанаесторо из Теслића, по десеторо из Козарске Дубице и Невесиња, по деветоро из Модриче и Градишке, по осморо из Љубиња, Мркоњић Града, Прњавора и Шамца, седморо из Брода, по шесторо из Билеће, Дервенте и Добоја, по петоро из Лакташа, Лопара и Угљевика, по четворо из Братунца, Костајнице, Осмака, Хан Пијеска и Чајнича, по троје из Вишеграда, Котор Вароши, Српца, Сребренице и Шековића, по двоје из Власенице, Гацка, Источног Новог Сарајева, Калиновика, Рибника и Челница, те по једно из Берковића, Језера, Кнежева, Петрова, Рогатице, Рудог, Сокоца, Фоче и Шипова.

У посљедња 24 часа, Институту за јавно здравство Републике Српске пријављено је 28 смртних случајева, код којих је потврђено присуство вируса корона. Ради се о четрнаесторо лица мушког и четрнаесторо женског пола, старије и средње животне доби (најмлађе лице је мушкарац 39 година), од којих је седморо из Бања Луке, по троје из Козарске Дубице, Добоја и Градишке, по двоје из Бијељине и Лакташа, те по једно из Српца, Новог Града, Костајнице, Дервенте, Теслића, Прњавора, Зворника и Лопара.

До сада је у Републици Српској потврђено 32546 случајева вируса корона, а преминуло је 1279* лицa, код којих је потврђен тест на вирус корона.
У Републици Српској, од вируса корона, до сада се опоравило 18098 лица, а тестирано је 145439.
Укупан број хоспитализованих лица у Републици Српској је 1122, у Универзитетском клиничком центру Републике Српске 405, а у oпштим болницама  717.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно је 12528 лица, а надзор је завршен код 102509.

*Напомена: Дана 8. 12.2020. године, накнадно је пријављено 11 смртних случајева, који су се десили у претходних неколико дана (седморо лица из Градишке и по једно из Новог Града, Српца, Петрова и Козарске Дубице).

Детаљније погледајте овдје.

Више информација о корона вирусу и препорукама можете да пронађете на сајту ЈЗУ Института за јавно здравство Републике Српске https://www.phi.rs.ba/.