Održan sastanak partnera “WACOM” projekta iz BiH

Dana 20. 10.2020. godine,  Republička uprava  civilne zaštite Republie Srpske bila je domaćin radno-konsultativnog sastanaka projektnih partnera „WACOM“ projekta iz Bosne i Hercegovine. Sastanku su prisustvovali, pored predstavnika Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, predstavnici Federalne uprave civilne zaštite i Asociojacije za upravljanje rizicima „AZUR“.

Projekat „WACOM– upravljanje vanrednim situacijama u slivu rijeke Save“, čija je vrijednost 1570581,00 €, započet je 1. 7.2020. godine i predviđeno je da traje do 31. 12.2022. godine, u potpunosti je usklađen sa naporima relevantnih partnera vlasti na nivou Bosne i Hercegovine i entiteta, te podržava pristupanje  Bosne i Hercegovine Mehanizmu EU za civilnu zaštitu, a relevantan je za Strategiju Republike Srpske za razvoj lokalne samouprave 2017-2021. 

Glavni cilj projekta je kvalitetniji i efikasniji odgovor na vanredne situacije izazvane slučajnim zagađenjem i poplavama međunarodnih dimenzija, jačanjem međunarodne i međusektorske saradnje između institucija koje upravljaju stepenom pripravnosti i odgovorom na poplave i slučajno zagađenje. Projektom će se razviti inovativni operativno-strateški alat za brzi odgovor „RRS toolbox“, koji će povezati postupke navigacije i upravljanja vodama i institucije sa civilnom zaštitom, što će omogućiti bolju spremnost, bržu mobilizaciju jedinica i opreme za reagovanje, kao i „online“ orkestraciju intervencije.