Одржан састанак партнера “WACOM” пројекта из БиХ

Дана 20. 10.2020. године,  Републичка управа  цивилне заштите Републие Српске била је домаћин радно-консултативног састанака пројектних партнера „WACOM“ пројекта из Босне и Херцеговине. Састанку су присуствовали, поред представника Републичке управе цивилне заштите Републике Српске, представници Федералне управе цивилне заштите и Асоциојације за управљање ризицима „АЗУР“.

Пројекат „WACOM– управљање ванредним ситуацијама у сливу ријеке Саве“, чија је вриједност 1570581,00 €, започет је 1. 7.2020. године и предвиђено је да траје до 31. 12.2022. године, у потпуности је усклађен са напорима релевантних партнера власти на нивоу Босне и Херцеговине и ентитета, те подржава приступање  Босне и Херцеговине Механизму ЕУ за цивилну заштиту, а релевантан је за Стратегију Републике Српске за развој локалне самоуправе 2017-2021. 

Главни циљ пројекта је квалитетнији и ефикаснији одговор на ванредне ситуације изазване случајним загађењем и поплавама међународних димензија, јачањем међународне и међусекторске сарадње између институција које управљају степеном приправности и одговором на поплаве и случајно загађење. Пројектом ће се развити иновативни оперативно-стратешки алат за брзи одговор „RRS toolbox“, који ће повезати поступке навигације и управљања водама и институције са цивилном заштитом, што ће омогућити бољу спремност, бржу мобилизацију јединица и опреме за реаговање, као и „online“ оркестрацију интервенције.