Realizovana je donacija Ambasade SAD koja je izvršena preko ITF-a (ITF Enhancing Human Security)

  • Dana 08.07.2021.godine izvršena je primopredaja psa za otkrivanje eksploziva (POEK) “Dona”, 3 transportna kaveza i druge namjenske opreme koja se koristi u pregiranju. POEK „Dona“ nakon završene obuke i integracije, uspješno je položila test BH MAK-a i akreditacije u prvom pokušaju, te je trenutno angažovana na „pregiranju“ u okviru izvođenja deminerskih aktivnosti na MSP Koprivna, opština Oštra Luka.
  • Dana 20.9.2021.godine izvršena je primopredaja antena za precizno mjerenje (baza +rover i baza) sa pripadajućom opremom, kao i namjenskog softvera (Auto Cad). Nakon isporuke donirane opreme, dobavljač je izvršio obuku za pripadnike Sektora za deminiranje u korištenju antena, instalaciju softvera i obuku u korištenje softvera

Ovim putem zahvaljujemo se Stejt Departmentu SAD (U.S. Department of State), Ambasadi SAD u BiH i ITF Slovenija na jako značajnoj donaciji deminerske opreme čijom upotrebom će se olakšati i ubrzati deminerske operacije Sektora za deminiranje RUCZ Republike Srpske.

Takođe, posebno zahvalnost izražavamo jer su pomenuti donatori ponovo prepoznali RUCZ Republike Srpske kao jako važnu instituciju u operacijama protivminskog djelovanja u RS i BiH.