РЕГИОНАЛНА РАДИОНИЦА – ПРЕКОГРАНИЧНА САРАДЊА У ЖУПАЊИ (РХ) У ОКВИРУ WACOM ПРОЈЕКТА

У оквиру пројекта WACOM одржана је завршна регионална радионица у Жупањи, 23.9.2021. године. Трећа радионица имала је за циљ да, као и прве двије (Брежице-СЛО, Славонски Брод-РХ), презентује основне перформансе и припреми сценарио симулације за TT вјежбе које се планирају одржати у мају 2022. године.

Организација регионалне радионице се одвијала између Републике Србије, Републике Хрватске и БиХ. Након изложене презентације сценарија изненадног загађења, модератори радних група су у раду са групама (таргетираним учесницима), развили дискусију о улози њихових институција приликом изненадног загађења и/или поплаве. Представник Републичке управе цивилне заштите Републике Српске је представила нашу улогу и начин дјеловање према протоколима у случају изненадног загађења и поплаве и модерирајући радну групу презентовала извјештај о прикупљеним информацијама. 

Представник Савске комисије је и овај пут обратио пажњу на допуну алата у оквиру Сава-ГИС и Сава-ХИС система, у чему ћу главну улогу одиграти WACOM пројекат, кроз сарадњу са таргетираним групама и пројектним партнерима. 

Након успјешно завршене регионалне радионице пројектни партнери и гости су имали прилику обавити технички обилазак Луке Брчко. Посјета је обављена у пратњи љубазног домаћина, гђе Сњежане Новаковић, замјеника директора ЈП Лука Брчко.