REGIONALNA RADIONICA – PREKOGRANIČNA SARADNJA U ŽUPANJI (RH) U OKVIRU WACOM PROJEKTA

U okviru projekta WACOM održana je završna regionalna radionica u Županji, 23.9.2021. godine. Treća radionica imala je za cilj da, kao i prve dvije (Brežice-SLO, Slavonski Brod-RH), prezentuje osnovne performanse i pripremi scenario simulacije za TT vježbe koje se planiraju održati u maju 2022. godine.

Organizacija regionalne radionice se odvijala između Republike Srbije, Republike Hrvatske i BiH. Nakon izložene prezentacije scenarija iznenadnog zagađenja, moderatori radnih grupa su u radu sa grupama (targetiranim učesnicima), razvili diskusiju o ulozi njihovih institucija prilikom iznenadnog zagađenja i/ili poplave. Predstavnik Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske je predstavila našu ulogu i način djelovanje prema protokolima u slučaju iznenadnog zagađenja i poplave i moderirajući radnu grupu prezentovala izvještaj o prikupljenim informacijama. 

Predstavnik Savske komisije je i ovaj put obratio pažnju na dopunu alata u okviru Sava-GIS i Sava-HIS sistema, u čemu ću glavnu ulogu odigrati WACOM projekat, kroz saradnju sa targetiranim grupama i projektnim partnerima. 

Nakon uspješno završene regionalne radionice projektni partneri i gosti su imali priliku obaviti tehnički obilazak Luke Brčko. Posjeta je obavljena u pratnji ljubaznog domaćina, gđe Snježane Novaković, zamjenika direktora JP Luka Brčko.