PRVA REGIONALNA RADIONICA U OKVIRU WACOM PROJEKTA (UPRAVLJANJE SLIVOM RIJEKE SAVE)

Dana 9. 9.2021. godine održana je prva regionalna radionica u mjestu Brežice, u Republici Sloveniji, u kojoj su učešće uzeli i predstavnici Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske. Naši predstavnici, članovi projektnog tima WACOM, su na ovoj radionici učestvovali u pripremi simulacije štabne vježbe: „Nesreća sa izlivanjem velike količine naftnih derivata na lokaciji Zidani most“.

Ovo je prva od tri regionalne radionice u nizu, koje se planiraju održati u septembru, a koje organizuju projektni partneri WACOM projekta iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine s ciljem da se uključe ciljne grupe povezane sa slivom rijeke Save, koje trebaju da reaguju na hitne slučajave povezane s poplavama i slučajnim zagađenjem.

Uključenjem ciljnih grupa u razvoj strategije za implementaciju protokola doprinijeće se uopšteno kvalitetu projekta i samim rezultatima.

Otvorenim diskusijama na radionici o njihovim ulogama u slučaju poplave i slučajnog zagađenja s prekograničnim učinkom, takođe će omogućiti lakšu i optimizovaniju implementaciju FAP alata u kasnijim fazama projekta.

Nakon završetka uspješno održane radionice, organizatori i učesnici su imali i tehničku posjetu HESS-u (Hidroelektrana na spodnji Savi) i obilazak Posavskog muzeja u Brežicama.