ПРВА РЕГИОНАЛНА РАДИОНИЦА У ОКВИРУ WACOM ПРОЈЕКТА (УПРАВЉАЊЕ СЛИВОМ РИЈЕКЕ САВЕ)

Дана 9. 9.2021. године одржана је прва регионална радионица у мјесту Брежице, у Републици Словенији, у којој су учешће узели и представници Републичке управе цивилне заштите Републике Српске. Наши представници, чланови пројектног тима WACOM, су на овој радионици учествовали у припреми симулације штабне вјежбе: „Несрећа са изливањем велике количине нафтних деривата на локацији Зидани мост“.

Ово је прва од три регионалне радионице у низу, које се планирају одржати у септембру, а које организују пројектни партнери WACOM пројекта из Словеније, Хрватске, Србије и Босне и Херцеговине с циљем да се укључе циљне групе повезане са сливом ријеке Саве, које требају да реагују на хитне случајаве повезане с поплавама и случајним загађењем.

Укључењем циљних група у развој стратегије за имплементацију протокола допринијеће се уопштено квалитету пројекта и самим резултатима.

Отвореним дискусијама на радионици о њиховим улогама у случају поплаве и случајног загађења с прекограничним учинком, такође ће омогућити лакшу и оптимизованију имплементацију ФАП алата у каснијим фазама пројекта.

Након завршетка успјешно одржане радионице, организатори и учесници су имали и техничку посјету ХЕСС-у (Хидроелектрана на сподњи Сави) и обилазак Посавског музеја у Брежицама.