Završena posjeta delegacije Srbije Republici Srpskoj

Dana 30. 5. 2021. godine zvanično je završena posjeta delegacije Srbije (Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor za vanredne situacije) u sklopu koje je održan niz radnih sastanaka i drugih aktivnosti sa delegacijom Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske. Cilj navedenih sastanaka je bio jačanje saradnje između Republike Srpske i Republike Srbije, kao i instutucionalno jačanje u oblasti zaštite i spasavanja. Teme o kojima je razgovarano tiču se uglavnom prekogranične saradnje, projekata od regionalnog značaja, specijalističke obuke pripadnika ove dvije institucije.

Delegacija Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije je iskazala zainteresovanost za obuke koje se organizuju u oblastima otkrivanja i uništavanja neeskplodiranih ubojnih sredstava zaostalih iz rata na zemlji i u vodi kao i stručnu pomoć u pogledu razvoja standarno- operativnih procedura u oblasti deminiranja koju bi izvodili zajeno sa pripadnicima naše Uprave.

Načelnik Sektora za vanredne situacije, Luka Čaušić i Milan Novitović, vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske su dogovorili da Sektor za vanredne situacije, u okviru buduće saradnje, dodijeli sredstva za opremu specijalizovanih jedinica, centara za obuku u Bijeljini, Višegradu i Trebinju, kao i uniforme za sve pripadnike civilne zaštite na svim nivoima u Republici Srpskoj. Dogovorena je i zajednička obuka kada su u pitanju pripadnici vatrogasnih jedinica iz Srbije i Srpske.

Već sutra će se aktivno otpočeti sa realizacijom definisanih zadataka po ovim pitanjima a sve u cilju jačanja međudržavne i međuinstitucionalne saradnje.