Завршена посјета делегације Србије Републици Српској

Дана 30. 5. 2021. године званично је завршена посјета делегације Србије (Министарство унутрашњих послова, Сектор за ванредне ситуације) у склопу које је одржан низ радних састанака и других активности са делегацијом Републичке управе цивилне заштите Републике Српске. Циљ наведених састанака је био јачање сарадње између Републике Српске и Републике Србије, као и инстутуционално јачање у области заштите и спасавања. Теме о којима је разговарано тичу се углавном прекограничне сарадње, пројеката од регионалног значаја, специјалистичке обуке припадника ове двије институције.

Делегација Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије је исказала заинтересованост за обуке које се организују у областима откривања и уништавања неескплодираних убојних средстава заосталих из рата на земљи и у води као и стручну помоћ у погледу развоја стандарно- оперативних процедура у области деминирања коју би изводили зајено са припадницима наше Управе.

Начелник Сектора за ванредне ситуације, Лука Чаушић и Милан Новитовић, вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Републике Српске су договорили да Сектор за ванредне ситуације, у оквиру будуће сарадње, додијели средства за опрему специјализованих јединица, центара за обуку у Бијељини, Вишеграду и Требињу, као и униформе за све припаднике цивилне заштите на свим нивоима у Републици Српској. Договорена је и заједничка обука када су у питању припадници ватрогасних јединица из Србије и Српске.

Већ сутра ће се активно отпочети са реализацијом дефинисаних задатака по овим питањима а све у циљу јачања међудржавне и међуинституционалне сарадње.