Održana radionica u okviru WACOM projekta

U utorak, 11. maja 2021. godine, u sklopu provođenja WACOM projekta održana je online radionica s ciljem predstavljanja projekta i Analize trenutnog stanja u području odbrane od poplava, akcidentalnog zagađenja i upravljanja odgovorom u vanrednim situacijama u BiH, bazirane na popunjenim aneksima.

Online radionica je organizovana na inicijativu Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske i Asocijacije za upravljanje rizicima AZUR.

„Budući da svi radimo na realizaciji važnog zajedničkog cilja, potrebna je saradnja, umrežavanje i koordinacija različitih službi i institucija, kako unutar svake države u kojoj se projekat provodi tako i na međunarodnom nivou“, naglasio je u uvodnom izlaganju Milan Novitović, direktor Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske.

Na radionici je učestvovalo 30 različitih institucija koje dolaze sa teritorije Bosne i Hercegovine, s više od 50 učesnika koji su dali značajan doprinos i učestvovali u sačinjavanju aneksa – podloge za izradu pomenute Analize. Radionica je bila veoma uspješna zahvaljujući dinamičnoj diskusiji između predstavnika WACOM projekta i učesnika radionice. Razgovaralo se o temama koje se tiču akutelnog stanja civilne zaštite te upravljanja vodama i riječnom navigacijom sa aspekta poplava i akcidentnih zagađenja.

Za vrijeme trajanja WACOM projekta održaće se četiri nacionalne i tri regionalne radionice čiji je cilj sveobuhvatan i interaktivan osvrt na stanje upravljanja incidentnim situacijama (poplave i akcidentna zagađenja) uz rijeku Savu koja protiče kroz sve četiri države, ujedno i učesnice ovog projekta.