Одржана радионица у оквиру WACOM пројекта

У уторак, 11. маја 2021. године, у склопу провођења WACOM пројекта одржана је онлине радионица с циљем представљања пројекта и Анализе тренутног стања у подручју одбране од поплава, акциденталног загађења и управљања одговором у ванредним ситуацијама у БиХ, базиране на попуњеним анексима.

Онлине радионица је организована на иницијативу Републичке управе цивилне заштите Републике Српске и Асоцијације за управљање ризицима АЗУР.

„Будући да сви радимо на реализацији важног заједничког циља, потребна је сaрадња, умрежавање и координација различитих служби и институција, како унутар сваке државе у којој се пројекaт проводи тако и на међународном нивоу“, нагласио је у уводном излагању Милан Новитовић, директор Републичке управе цивилне заштите Републике Српске.

На радионици је учествовало 30 различитих институција које долазе са територије Босне и Херцеговине, с више од 50 учесника који су дали значајан допринос и учествовали у сачињавању анекса – подлоге за израду поменуте Анализе. Радионица је била веома успјешна захваљујући динамичној дискусији између представника WACOM пројекта и учесника радионице. Разговарало се о темама које се тичу акутелног стања цивилне заштите те управљања водама и ријечном навигацијом са аспекта поплава и акцидентних загађења.

За вријеме трајања WACOM пројекта одржаће се четири националне и три регионалне радионице чији је циљ свеобухватан и интерактиван осврт на стање управљања инцидентним ситуацијама (поплаве и акцидентна загађења) уз ријеку Саву која протиче кроз све четири државе, уједно и учеснице овог пројекта.