Obuka u Mađarskoj u okviru projekta PREP-R

U periodu od 7. do 8. maja 2021. godine u blizini jezera Balaton u Mađarskoj se realzuje vježba u okviru projekta pod nazivom PREP-R (Pripremanje na rizike u vezi klimatskih promjena na Zapadnom Balkanu). Nosilac projekta je mađarska firma „Skill Dict“ koja je i član Poslovnog savjeta Mađarska-BiH. Rade zajedničke projekte sa profesionalnim vatrogascima MUP-a. Ovaj projekat bi u Srbiji i BiH trebao inicirati neko novo, unaprijeđeno razmišljanje kada je u pitanju obuka vatrogasaca.

Završetak projekta će obilježiti zajednička, internacionalna vježba. Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske dala je pismo podrške i na taj način postala jedan od korisnika projekta. Ostali korisnici su Udruženje vatrogasaca Srbije i Udruženje vatrogasaca Vojvodine.

Glavni cilj projekta je podrška prilagođavanju klimatskim promjenama, razviti održivi sistem za jačanje priprema na rizike u vezi klimatskih promjena na Zapadnom Balkanu. Zbog klimatskih promjena se dešavaju poplave, šumski požari, i ostale katastrofe.

Cilj ove dvodnevne obuke je usavršavanje odgovarajućih rukovodilaca vatrogasaca (trening trenera za civilnu zaštitu/ vanredne situacije) za reagovanje u komplikovanijim situacijama – neprekidna spremnost za vanredne situacije i katastrofe. prisustvuje po 4 vatrogasca iz Republike Srpske, Srbije i Vojvodine. Nakon obuke treneri/instruktori će održavati nastavne procese u svojoj regiji, i za tu fazu će obučeni vatrogasci/treneri dobiti podršku u vidu opreme (prikolice) te digitalnih nastavnih materijala. Cilj obuke nije samo „E-Learning“, već će biti i obuka u vezi sa rukovanjem/korišćenjem malih ručnih motornih alata koji su u sklopu hibridne prikolice koja je opremljena raznim uređajima. Dakle, pomoć koja će nam biti pružena putem ovog projekta jeste platforma za „E-Learning“ i praktična nastava (alati i prikolica).

Razvoj 6 modula za „E-Learning“, se odnosi na:

  1. Obuka instruktora
  2. Rukovanje raznim alatima (motornim testerama, pumpama, i sl.)
  3. Prva pomoć
  4. Šumski požari
  5. Odbrane od poplava, bujične poplave
  6. Pružanje pomoći na međunarodnom nivou

Hibridna prikolica (ukupne nosivosti 750 kg) sadrži svu opremu neophodnu za reagovanje u sljedećim situacijama: odbrana od poplava, šumskih požara, bujica, pružanje prve pomoći- usisna crijeva, 3 vrste pumpi, generator za struju, lampe, reflektore, alate, po 10 B, C i D crijeva, osnovna oprema za gašenje požara, pumpe za nadzemne i podzemne hidrante, naprtnjače, brentače, goriva, maziva, motorne testere, mobilna cisterna kapaciteta 1.500 l, opremu za pružanje prve pomoći, nosila i sl.

Za sutra je planirana vježba nakon obuke kao i potpisivanje sporazuma o preuzimanju donirane opreme.