Обука у Мађарској у оквиру пројекта ПРЕП-Р

У периоду од 7. до 8. маја 2021. године у близини језера Балатон у Мађарској се реалзује вјежба у оквиру пројекта под називом ПРЕП-Р (Припремање на ризике у вези климатских промјена на Западном Балкану). Носилац пројекта је мађарска фирма „Skill Dict“ која је и члан Пословног савјета Мађарска-БиХ. Раде заједничке пројекте са професионалним ватрогасцима МУП-а. Овај пројекат би у Србији и БиХ требао иницирати неко ново, унапријеђено размишљање када је у питању обука ватрогасаца.

Завршетак пројекта ће обиљежити заједничка, интернационална вјежба. Републичка управа цивилне заштите Републике Српске дала је писмо подршке и на тај начин постала један од корисника пројекта. Остали корисници су Удружење ватрогасаца Србије и Удружење ватрогасаца Војводине.

Главни циљ пројекта је подршка прилагођавању климатским промјенама, развити одрживи систем за јачање припрема на ризике у вези климатских промјена на Западном Балкану. Због климатских промјена се дешавају поплаве, шумски пожари, и остале катастрофе.

Циљ ове дводневне обуке је усавршавање одговарајућих руководилаца ватрогасаца (тренинг тренера за цивилну заштиту/ ванредне ситуације) за реаговање у компликованијим ситуацијама – непрекидна спремност за ванредне ситуације и катастрофе. присуствује по 4 ватрогасца из Републике Српске, Србије и Војводине. Након обуке тренери/инструктори ће одржавати наставне процесе у својој регији, и за ту фазу ће обучени ватрогасци/тренери добити подршку у виду опреме (приколице) те дигиталних наставних материјала. Циљ обуке није само „E-Learning“, већ ће бити и обука у вези са руковањем/коришћењем малих ручних моторних алата који су у склопу хибридне приколице која је опремљена разним уређајима. Дакле, помоћ која ће нам бити пружена путем овог пројекта јесте платформа за „E-Learning“ и практична настава (алати и приколица).

Развој 6 модула за „E-Learning“, се односи на:

  1. Обука инструктора
  2. Руковање разним алатима (моторним тестерама, пумпама, и сл.)
  3. Прва помоћ
  4. Шумски пожари
  5. Одбране од поплава, бујичне поплаве
  6. Пружање помоћи на међународном нивоу

Хибридна приколица (укупне носивости 750 кг) садржи сву опрему неопходну за реаговање у сљедећим ситуацијама: одбрана од поплава, шумских пожара, бујица, пружање прве помоћи- усисна цријева, 3 врсте пумпи, генератор за струју, лампе, рефлекторе, алате, по 10 Б, Ц и Д цријева, основна опрема за гашење пожара, пумпе за надземне и подземне хидранте, напртњаче, брентаче, горива, мазива, моторне тестере, мобилна цистерна капацитета 1.500 л, опрему за пружање прве помоћи, носила и сл.

За сутра је планирана вјежба након обуке као и потписивање споразума о преузимању дониране опреме.