Realizovana obuka u osnovnim školama

Povodom obilježavanja 1. marta Dana zaštite i spasavanja – Dana civilne zaštite Republike Srpske i Međunarodnog dana civilne zaštite, zaposleni u Republičkoj upravi civilne zaštite Republike Srpske realizovali su obuku u šest osnovnih škola u periodu 1. – 2. marta 2021. godine:

  1. Javna ustanova Osnovna škola: „Vuk Stefanović Karadžić“ u Doboju
  2. Javna ustanova Osnovna škola: „Meša Selimović“ u Bijeljini
  3. Javna ustanova Osnovna škola: „Sokolac“ u Sokocu
  4. Javna ustanova Osnovna škola: „Jovan Cvijić“ u Banja Luci
  5. Javna ustanova Osnovna škola: „Petar Mećava“ u Kostajnici i
  6. Javna ustanova Osnovna škola: „Risto Proroković“ u Nevesinju,

Obuka u osnovnim školama u Banja Luci, Doboju, Bijeljini i Nevesinju realizovana je 1. marta, kako je i planirano, a u Sokocu 2. marta zbog takmičenja iz fizike koje je održano dan ranije.

Obuka u Javnoj ustanovi Osnovna škola „Sveti Sava“ u Istočnom Novom Sarajevu nije održana zbog privremenog prekida vaspitno-obrazovnog procesa, nakon što je veći broj nastavnog i drugog zaposlenog osoblja obolio od bolesti izazvane virusom korona.

Tematski okvir obuke:

  1. Postupanje u slučaju različitih vrsta opasnosti;
  2. Postupanje u slučaju evakuacije i
  3. Vježba evakuacije sa ograničenim brojem učenika, po odluci direktora škola.

Obuka je bila namijenjena dijelu nastavnog i drugog zaposlenog osoblja, a realizovana je putem power point prezentacija, prikazivanjem kratkog filma na temu evakuacije i izvođenjem vježbe evakuacije sa ograničenim brojem učenika, kojom je nakon kratkih uputstava rukovodio nastavnik u skladu sa odlukom direktora škole.

Obuka je realizovana kako je i planirano, prisutni su bili vidno zainteresovani za tematski okvir, a posebno dobar utisak ostavilo je prikazivanje filma na temu evakuacije.

Naši eksperti su se dobro pripremili za realizaciju obuke, održali su prethodne sastanke sa direktorima škola, dali im upitnike na osnovu kojih su dobili podrobniju sliku o specifičnostima u odnosu na svaku školu posebno, tako da je i samo predavanje uvažilo specifične okolnosti u odnosu na svaku školu.

Obuka je realizovana u ukupnom trajanju od oko 60 minuta, a tokom ove aktivnosti ispoštovane su sve naložene higijensko-epidemiološke mjere koje se inače provode u vaspitno-obrazovnim ustanovama.