Реализована обука у основним школама

Поводом обиљежавања 1. марта Дана заштите и спасавања – Дана цивилне заштите Републике Српске и Међународног дана цивилне заштите, запослени у Републичкој управи цивилне заштите Републике Српске реализовали су обуку у шест основних школа у периоду 1. – 2. марта 2021. године:

  1. Јавна установа Основна школа: „Вук Стефановић Караџић“ у Добоју
  2. Јавна установа Основна школа: „Меша Селимовић“ у Бијељини
  3. Јавна установа Основна школа: „Соколац“ у Сокоцу
  4. Јавна установа Основна школа: „Јован Цвијић“ у Бања Луци
  5. Јавна установа Основна школа: „Петар Мећава“ у Костајници и
  6. Јавна установа Основна школа: „Ристо Пророковић“ у Невесињу,

Обука у основним школама у Бања Луци, Добоју, Бијељини и Невесињу реализована је 1. марта, како је и планирано, а у Сокоцу 2. марта због такмичења из физике које је одржано дан раније.

Обука у Јавној установи Основна школа „Свети Сава“ у Источном Новом Сарајеву није одржана због привременог прекида васпитно-образовног процеса, након што је већи број наставног и другог запосленог особља оболио од болести изазване вирусом корона.

Тематски оквир обуке:

  1. Поступање у случају различитих врста опасности;
  2. Поступање у случају евакуације и
  3. Вјежба евакуације са ограниченим бројем ученика, по одлуци директора школа.

Обука је била намијењена дијелу наставног и другог запосленог особља, а реализована је путем power point презентација, приказивањем кратког филма на тему евакуације и извођењем вјежбе евакуације са ограниченим бројем ученика, којом је након кратких упутстава руководио наставник у складу са одлуком директора школе.

Обука је реализована како је и планирано, присутни су били видно заинтересовани за тематски оквир, а посебно добар утисак оставило је приказивање филма на тему евакуације.

Наши експерти су се добро припремили за реализацију обуке, одржали су претходне састанке са директорима школа, дали им упитнике на основу којих су добили подробнију слику о специфичностима у односу на сваку школу посебно, тако да је и само предавање уважило специфичне околности у односу на сваку школу.

Обука је реализована у укупном трајању од око 60 минута, а током ове активности испоштоване су све наложене хигијенско-епидемиолошке мјере које се иначе проводе у васпитно-образовним установама.