Visina vodostaja u Republici Srpskoj ispod kote redovne odbrane od poplava

Vodostaj većine rijeka u Republici Srpskoj, prema redovnom mjerenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, izvršenom jutros u 08.00 časova, je u blagom porastu ali ispod kote redovne odbrane od poplave (Sava, Una, Sana, Vrbas) što čini hidrološku situaciju povoljnom a, obzirom da nisu prognozirane veće količine oadavina, isto ili slično stanje se može očekivati i u naredna 24 časa.

U protekla 24 časa usled obilnijih kišnih padavina došlo je do porasta vodostaja rijeke Drine na području Zvornika i do njenog izlijevanja i zaplavljenja priobalnog dijela i poljoprivrednog zemljišta u mjesnim zajednicama Tršić, Ročević i Šepak-Vikend naselje, zatim do zaplavljenja dijela Zvorničke plaže i plaže u Donjem Šepku.  Na području Bijeljine došlo je do zaplavljenja manjeg dijela Eko-kampa u Janji.

Prema riječima vršioca dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite, Milana Novitovića, u izjavi za portal Bijeljina Danas prvi odgovor u svim katastrofama jeste na lokalnim zajednicama i područna odjeljenja civiline zaštite prate situaciju na osnovu podataka iz Javne ustanove “Vode Republike Srpske” i Republičkog hidrometeorološkog zavoda i pozivaju sve načelnike u slivovima vodotoka gdje je prmijećen povećan vodostaj i preduzimaju neophodne mjere u cilju sprečavanja posljedica i opasnosti po stanovništvo i imovinu u ugroženom području.

Novitović je napomenuo da je ovo period godine kada se mogu očekivati poplave, ali da u ovom trenutku nije ugrožen život ljudi, što je najbitnije. Istakao je da se od danas do petka, 12. februara, u Hercegovini očekuju padavine, u rasponu od 40 do 80 litara po metru kvadratnom, da se prate izvještaji Republičkog hidrometeorološkog zavoda i koordiniše rad službi civilne zaštite lokalnih zajednica kao i da se vrši dodatna provjera opreme koja je namijenjena za spasavanje.