Висина водостаја у Републици Српској испод коте редовне одбране од поплава

Водостај већине ријека у Републици Српској, према редовном мјерењу Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске, извршеном јутрос у 08.00 часова, је у благом порасту али испод коте редовне одбране од поплаве (Сава, Уна, Сана, Врбас) што чини хидролошку ситуацију повољном а, обзиром да нису прогнозиране веће количине оадавина, исто или слично стање се може очекивати и у наредна 24 часа.

У протекла 24 часа услед обилнијих кишних падавина дошло је до пораста водостаја ријеке Дрине на подручју Зворника и до њеног излијевања и заплављења приобалног дијела и пољопривредног земљишта у мјесним заједницама Тршић, Рочевић и Шепак-Викенд насеље, затим до заплављења дијела Зворничке плаже и плаже у Доњем Шепку.  На подручју Бијељине дошло је до заплављења мањег дијела Еко-кампа у Јањи.

Према ријечима вршиоца дужности директора Републичке управе цивилне заштите, Милана Новитовића, у изјави за портал Бијељина Данас први одговор у свим катастрофама јесте на локалним заједницама и подручна одјељења цивилине заштите прате ситуацију на основу података из Јавне установе “Воде Републике Српске” и Републичког хидрометеоролошког завода и позивају све начелнике у сливовима водотока гдје је прмијећен повећан водостај и предузимају неопходне мјере у циљу спречавања посљедица и опасности по становништво и имовину у угроженом подручју.

Новитовић је напоменуо да је ово период године када се могу очекивати поплаве, али да у овом тренутку није угрожен живот људи, што је најбитније. Истакао је да се од данас до петка, 12. фебруара, у Херцеговини очекују падавине, у распону од 40 до 80 литара по метру квадратном, да се прате извјештаји Републичког хидрометеоролошког завода и координише рад служби цивилне заштите локалних заједница као и да се врши додатна провјера опреме која је намијењена за спасавање.