COVID-19: Epidemiološka situacija u Republici Srpskoj i svijetu 16.12.2020. godine u 9.00 časova


Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Univerzitetskoj bolnici u Foči i u bolnicama “Sv. Vračevi” u Bijeljini i “Sv. apostol Luka” u Doboju izvršeno je testiranje 1071 laboratorijskog uzorka, a virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 282 lica, od kojih je 42 mlađe, 178 srednje i 62 starije životne dobi. Radi se o 141 licu muškog i 141 ženskog pola.


Prema mjestu prebivališta, sedamdeset sedmoro lica je iz Banja Luke, četrdeset devetoro iz Bijeljine, dvadeset dvoje iz Trebinja, sedamnaestoro iz Kozarske Dubice, petnaestoro iz Doboja, dvanaestoro iz Zvornika, sedmoro iz Dervente, po šestoro iz Prijedora i Šamca, po petoro iz Nevesinja i Prnjavora, po četvoro iz Lopara, Modriče i Sokoca, po troje iz Višegrada, Kotor Varoši, Ribnika, Ugljevika i Čajniča, po dvoje iz Bratunca, Gacka, Laktaša, Ljubinja, Mrkonjić Grada, Rogatice, Teslića, Foče, Čelinca i Šekovića, te po jedno iz Berkovića, Bileće, Broda, Gradiške, Istočnog Starog Grada, Istočnog Novog Sarajeva, Kostajnice, Milića, Novog Grada, Novog Goražda, Osmaka, Petrovca, Petrova i Srpca.

U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljena su 22 smrtna slučaja, kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona. Radi se o osamnaest muškaraca i četiri žene, srednje i starije životne dobi, od kojih je i jedno mlađe lice (žena 34 godine). Troje lica je iz Banja Luke, po dvoje iz Modriče, Doboja, Broda i Bijeljine, te po jedno iz Lopara, Ugljevika, Novog Goražda, Rogatice, Foče, Trebinja, Zvornika, Prnjavora, Mrkonjić Grada, Petrova i Teslića.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 34310 slučajeva virusa korona, a preminulo je 1487* lica, kod kojih je potvrđen test na virus korona. U Republici Srpskoj, od virusa korona, do sada se oporavilo 20039 lica, a testirano je 150933. Ukupan broj hospitalizovanih lica u Republici Srpskoj je 1044, u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske 359, a u opštim bolnicama 685.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 12976 lica, a nadzor je završen kod 107266.

*Napomena: Dana 15. 12.2020. godine, naknadno su prijavljena tri smrtna slučaja, koja su se desila u prethodnih nekoliko dana (dvoje lica iz Gradiške i jedno iz Istočnog Novog Sarajeva).

Opširnije pogledajte ovdje.

Više informacija o korona virusu i preporukama možete da pronađete na sajtu JZU Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske https://www.phi.rs.ba/.