COVID-19: Епидемиолошка ситуација у Републици Српској и свијету 16.12.2020. године у 9.00 часова


Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, у посљедња 24 часа, у Институту за јавно здравство Републике Српске, Универзитетском клиничком центру Републике Српске, Универзитетској болници у Фочи и у болницама “Св. Врачеви” у Бијељини и “Св. апостол Лука” у Добоју извршено је тестирање 1071 лабораторијског узорка, а вирус корона (SARS-CoV-2) потврђен је код 282 лица, од којих је 42 млађе, 178 средње и 62 старије животне доби. Ради се о 141 лицу мушког и 141 женског пола.


Према мјесту пребивалишта, седамдесет седморо лица је из Бања Луке, четрдесет деветоро из Бијељине, двадесет двоје из Требиња, седамнаесторо из Козарске Дубице, петнаесторо из Добоја, дванаесторо из Зворника, седморо из Дервенте, по шесторо из Приједора и Шамца, по петоро из Невесиња и Прњавора, по четворо из Лопара, Модриче и Сокоца, по троје из Вишеграда, Котор Вароши, Рибника, Угљевика и Чајнича, по двоје из Братунца, Гацка, Лакташа, Љубиња, Мркоњић Града, Рогатице, Теслића, Фоче, Челинца и Шековића, те по једно из Берковића, Билеће, Брода, Градишке, Источног Старог Града, Источног Новог Сарајева, Костајнице, Милића, Новог Града, Новог Горажда, Осмака, Петровца, Петрова и Српца.

У посљедња 24 часа, Институту за јавно здравство Републике Српске пријављена су 22 смртна случаја, код којих је потврђено присуство вируса корона. Ради се о осамнаест мушкараца и четири жене, средње и старије животне доби, од којих је и једно млађе лице (жена 34 године). Троје лица је из Бања Луке, по двоје из Модриче, Добоја, Брода и Бијељине, те по једно из Лопара, Угљевика, Новог Горажда, Рогатице, Фоче, Требиња, Зворника, Прњавора, Мркоњић Града, Петрова и Теслића.

До сада је у Републици Српској потврђенo 34310 случајeва вируса корона, а преминуло је 1487* лица, код којих је потврђен тест на вирус корона. У Републици Српској, од вируса корона, до сада се опоравило 20039 лица, а тестирано је 150933. Укупан број хоспитализованих лица у Републици Српској је 1044, у Универзитетском клиничком центру Републике Српске 359, а у oпштим болницама 685.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно је 12976 лица, а надзор је завршен код 107266.

*Напомена: Дана 15. 12.2020. године, накнадно су пријављена три смртна случаја, која су се десила у претходних неколико дана (двоје лица из Градишке и једно из Источног Новог Сарајева).

Опширније погледајте овдје.

Више информација о корона вирусу и препорукама можете да пронађете на сајту ЈЗУ Института за јавно здравство Републике Српске https://www.phi.rs.ba/.