COVID-19: Epidemiološka situacija u Republici Srpskoj i svijetu 27.5.2020. godine u 9.00 časova

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Službi za mikrobiologiju Bolnice Sv. Vračevi u Bijeljini i Univerzitetskoj bolnici u Foči izvršeno je testiranje 449 laboratorijskih uzorka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod tri lica.


Radi se o tri lica ženskog pola iz Banjaluke, Kozarske Dubice i Teslića. Dvije žene su srednje, a jedna starije životne dobi.

Do sada su u Republici Srpskoj potvrđena 1 374 slučaja virusa korona, a preminulo je 108 lica kod kojih je potvrđen test na virus korona.

U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljen je jedan smrtni slučaj, kod kojeg je potvrđeno prisustvo virusa korona. Radi se o muškarcu, starije životne dobi iz Doboja, koji je imao više hroničnih udruženih oboljenja.

U Republici Srpskoj, od virusa korona, do sada se oporavilo ukupno 801 lice, a na “SARS-CoV-2” je testirano 24 841 lice.

Ukupan broj hospitalizovanih je 130, od čega u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske 52, a u opštim bolnicama 78 pacijenata. Na Odjeljenju COVID-19 Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske hospitalizovana su 22 pacijenta sa težom kliničkom slikom, a u izolaciji je šest pacijenata. 

Broj lica kod kojih je test na “SARS-CoV-2” pozitivan sa blagom kliničkom slikom ili bez simptoma u objektima za izolaciju je 147.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 2 735 lica, a nadzor je završen kod 32 289 lica. 

Detaljnije pogledajte ovdje.

Više informacija o korona virusu i preporukama možete da pronađete na sajtu JZU Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske https://www.phi.rs.ba/