COVID-19: Епидемиолошка ситуација у Републици Српској и свијету 26.5.2020. године у 9.00 часова

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, у посљедња 24 часа, у Институту за јавно здравство Републике Српске, Универзитетском клиничком центру Републике Српске и Служби за микробиологију Болнице Св. Врачеви у Бијељини извршено је тестирање 213 лабораторијских узорака, а нови вирус корона (SARS-CoV-2) потврђен је код седам лица. Ради се о четири лица мушког и три женског пола, од којих је једно млађе, двоје средње и четири старије животне доби.


Према мјесту пребивалишта, четири лица су из Бањалуке, два из Котор Вароши и једно из Новог Града.

До сада је у Републици Српској потврђен 1 371 случај вируса корона, а преминулo је 107 лица код којих је потврђен тест на нови вирус корона.

У посљедња 24 часа Институту за јавно здравство Републике Српске пријављена су три смртна случаја, код којих је потврђено присуство новог вируса корона. Ради се о три мушкарца, старије животне доби из Бањалуке, Козарске Дубице и Кнежева који су имали више хроничних удружених обољења.

У Републици Српској, од новог вируса корона, до сада се опоравило 791 лице, а на вирус корона тестирано је 24 841 лице.

Укупан број хоспитализованих лица, са потврђеним присуством или сумњом на присуство вируса корона, у Републици Српској је 140, од чега на Универзитетско клиничком центру Републике Српске 53, а у општим болницама 87 пацијенатаНа Одјељењу COVID-19 Универзитетског клиничког центра Републике Српске хоспитализована су 24 пацијента са тежом клиничком сликом, а у изолацији је пет пацијента. 

Број лица код којих је тест “SARS-CoV-2” позитиван, са благом клиничком сликом или без симптома, у објектима за изолацију у Републици Српској је 142.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно се налази 2 769 лица, а надзор је завршен код 32 179 лица. 

Детаљније прoчитајте овдје.

Више информација о корона вирусу и препорукама можете да пронађете на сајту ЈЗУ Института за јавно здравство Републике Српске https://www.phi.rs.ba/