COVID-19: Епидемиолошка ситуација у Републици Српској и свијету 27.5.2020. године у 9.00 часова

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, у посљедња 24 часа, у Институту за јавно здравство Републике Српске, Универзитетском клиничком центру Републике Српске, Служби за микробиологију Болнице Св. Врачеви у Бијељини и Универзитетској болници у Фочи извршено је тестирање 449 лабораторијских узорка, а нови вирус корона (SARS-CoV-2) потврђен је код три лица.


Ради се о три лица женског пола из Бањалуке, Козарске Дубице и Теслића. Двије жене су средње, а једна старије животне доби.

До сада су у Републици Српској потврђена 1 374 случаја вируса корона, а преминулo је 108 лица код којих је потврђен тест на вирус корона.

У посљедња 24 часа, Институту за јавно здравство Републике Српске пријављен је један смртни случај, код којег је потврђено присуство вируса корона. Ради се о мушкарцу, старије животне доби из Добоја, који је имао више хроничних удружених обољења.

У Републици Српској, од вируса корона, до сада се опоравило укупно 801 лице, а на “SARS-CoV-2” је тестирано 24 841 лице.

Укупан број хоспитализованих је 130, од чега у Универзитетско клиничком центру Републике Српске 52, а у општим болницама 78 пацијената. На Одјељењу COVID-19 Универзитетско клиничког центра Републике Српске хоспитализована су 22 пацијента са тежом клиничком сликом, а у изолацији је шест пацијената. 

Број лица код којих је тест на “SARS-CoV-2” позитиван са благом клиничком сликом или без симптома у објектима за изолацију је 147.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно je 2 735 лица, а надзор је завршен код 32 289 лица. 

Детаљније погледајте овдје.

Више информација о корона вирусу и препорукама можете да пронађете на сајту ЈЗУ Института за јавно здравство Републике Српске https://www.phi.rs.ba/