COVID-19: Epidemiološka situacija u Republici Srpskoj i svijetu 26.5.2020. godine u 9.00 časova

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske i Službi za mikrobiologiju Bolnice Sv. Vračevi u Bijeljini izvršeno je testiranje 213 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod sedam lica. Radi se o četiri lica muškog i tri ženskog pola, od kojih je jedno mlađe, dvoje srednje i četiri starije životne dobi.


Prema mjestu prebivališta, četiri lica su iz Banjaluke, dva iz Kotor Varoši i jedno iz Novog Grada.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđen 1 371 slučaj virusa korona, a preminulo je 107 lica kod kojih je potvrđen test na novi virus korona.

U posljednja 24 časa Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljena su tri smrtna slučaja, kod kojih je potvrđeno prisustvo novog virusa korona. Radi se o tri muškarca, starije životne dobi iz Banjaluke, Kozarske Dubice i Kneževa koji su imali više hroničnih udruženih oboljenja.

U Republici Srpskoj, od novog virusa korona, do sada se oporavilo 791 lice, a na virus korona testirano je 24 841 lice.

Ukupan broj hospitalizovanih lica, sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo virusa korona, u Republici Srpskoj je 140, od čega na Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske 53, a u opštim bolnicama 87 pacijenataNa Odjeljenju COVID-19 Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske hospitalizovana su 24 pacijenta sa težom kliničkom slikom, a u izolaciji je pet pacijenta. 

Broj lica kod kojih je test “SARS-CoV-2” pozitivan, sa blagom kliničkom slikom ili bez simptoma, u objektima za izolaciju u Republici Srpskoj je 142.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno se nalazi 2 769 lica, a nadzor je završen kod 32 179 lica. 

Detaljnije pročitajte ovdje.

Više informacija o korona virusu i preporukama možete da pronađete na sajtu JZU Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske https://www.phi.rs.ba/