Upozorenje na jače zahlađenje

Meteorološka služba Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske izdala je upozorenje na jače zahlađenje u Republici Srpskoj za period od večeri 23. do 25. marta 2020. godine.

U ovom periodu visinski ciklon na područje Balkana donosi jače zahlađenje i sniježne padavine.

Prognoza vremena za danas noć i sutra i sniježne padavine:

Vrijeme će biti pod uticajem visinskog ciklona i uz prisustvo hladne vazdušne mase iznad cijelog Balkana. U toku noći očekuje se oblačno vrijeme sa snijegom u većini predjela, osim juga, tako da će doći do formiranja i povećanja sniježnog pokrivača. Oblačno sa snijegom nastavlja se ujutro i tokom dana, uz dalje povećanje sniježnog pokrivača. Kasnije poslijepodne i uveče padavine snijega malo jenjavaju, postaju povremene a mogu se javljati i u vidu pljuskova snijega i vejavica u planinama. Snijega će biti više na zapadu i sjeverozapadu, te dijelom u centralnom planinskom pojasu, gdje će padati uveče i u noći na srijedu. U planinama će da bude i smetova. 

Prognozirana visina snijega: u noći do jutra uglavnom od 1 do 5 cm, na zapadu u Krajini od 5 do 10 cm, a u brdovitim i planinskim predjelima Krajine do 20 cm, lokalno na višim planinama i više. Na planinama na istoku slično ili sa nešto manje snijega. Visina snijega će se tokom dana povećavati, srazmjerno u svim predjelima za 10 do 15 cm. 

Vjetar:  umjeren sjeverni i sjeveroistočni, popodne jak, u planinama vrlo jak, lokalno moguće i olujni. 

Minimalna temperatura vazduha: od  -6°S do -2°S, na jugu od 0°S, na planinama od -11°S. 

Najviša dnevna temperatura vazduha: od -2°S do 3°S, na  jugu do 5°S, u planinama od -6°S.

PROGNOZA VREMENA ZA BANJALUKU ZA SUTRA 24.03.2020.

U noći oblačno sa snijegom i do jutra formiranje sniježnog pokrivača do 5 cm. Tokom dana oblačno, vjetrovito i hladno sa snijegom i povećanjem sniježnog pokrivača od 10 do 20 cm.  

Vjetar: umjeren, na momente jak sjeverni. 

Minimalna temperatura vazduha: oko -3°S. 

Najviša dnevna temperatura vazduha: oko 0°S.

U nastavku ovog upozorenja na potencijalno opasne vremenske prilike dajemo grafički prikaz prognoze visine snijega uporedno iz dva modela, jedan ARW model koji daje vrijednosti u izolinijama visine snijega a drugi GFS, u brojčanim iznosima. Iz tog prikaza se može vidjeti da akumulirana visina snijega do srijede ujutro na planinama na zapadu i jugozapadu može biti i preko 40 cm, slično ali manje rasprostranjeno i na istoku, a  srednja vrijednost visine će biti između 20 i 30 cm, u nižim predjelima i nešto manje. Za Banja Luku prognozirana visima može biti i 25 cm.