Упозорење на јаче захлађење

Метеоролошка служба Хидрометеоролошког завода Републике Српске издала је упозорење на јаче захлађење у Републици Српској за период од вечери 23. до 25. марта 2020. године.

У овом периоду висински циклон на подручје Балкана доноси јаче захлађење и снијежне падавине.

Прогноза времена за данас ноћ и сутра и снијежне падавине:

Вријеме ће бити под утицајем висинског циклона и уз присуство хладне ваздушне масе изнад цијелог Балкана. У току ноћи очекује се облачно вријеме са снијегом у већини предјела, осим југа, тако да ће доћи до формирања и повећања снијежног покривача. Облачно са снијегом наставља се ујутро и током дана, уз даље повећање снијежног покривача. Касније послијеподне и увече падавине снијега мало јењавају, постају повремене а могу се јављати и у виду пљускова снијега и вејавица у планинама. Снијега ће бити више на западу и сјеверозападу, те дијелом у централном планинском појасу, гдје ће падати увече и у ноћи на сриједу. У планинама ће да буде и сметова. 

Прогнозирана висина снијега: у ноћи до јутра углавном од 1 до 5 cm, на западу у Крајини од 5 до 10 cm, а у брдовитим и планинским предјелима Крајине до 20 cm, локално на вишим планинама и више. На планинама на истоку слично или са нешто мање снијега. Висина снијега ће се током дана повећавати, сразмјерно у свим предјелима за 10 до 15 cm. 

Вјетар:  умјерен сјеверни и сјевероисточни, поподне јак, у планинама врло јак, локално могуће и олујни. 

Минимална температура ваздуха: од  -6°С до -2°С, на југу од 0°С, на планинама од -11°С. 

Највиша дневна температура ваздуха: од -2°С до 3°С, на  југу до 5°С, у планинама од -6°С.

ПРОГНОЗА ВРЕМЕНА ЗА БАЊАЛУКУ ЗА СУТРА 24.03.2020.

У ноћи облачно са снијегом и до јутра формирање снијежног покривача до 5 cm. Током дана облачно, вјетровито и хладно са снијегом и повећањем снијежног покривача од 10 до 20 cm.  

Вјетар: умјерен, на моменте јак сјеверни. 

Минимална температура ваздуха: око -3°С. 

Највиша дневна температура ваздуха: око 0°С.

У наставку овог упозорења на потенцијално опасне временске прилике дајемо графички приказ прогнозе висине снијега упоредно из два модела, један ARW модел који даје вриједности у изолинијама висине снијега а други GFS, у бројчаним износима. Из тог приказа се може видјети да акумулирана висина снијега до сриједе ујутро на планинама на западу и југозападу може бити и преко 40 cm, слично али мање распрострањено и на истоку, а  средња вриједност висине ће бити између 20 и 30 cm, у нижим предјелима и нешто мање. За Бања Луку прогнозирана висима може бити и 25 cm.