Obilazak karantinskih kampova

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske i načelnik Republičkog štaba za vanredne situacije, Milan Novitović, redovno obilazi postavljene karantinske kampove, kontaktira i sarađuje sa lokalnim zajednicama u pograničnim dijelovima Republike Srpske i njihovim kriznim štabovima kako bi se ostvarili i održali optimalni uslovi funkcionisanja karantinskih kampova.

Juče je posjetio karantin u Vardištu kod Višegrada, kojeg su postavili pripadnici Oružanih snaga BiH, te ocijenio dobrom saradnju ove lokalne zajednice i Republičke uprave civilne zaštite. Naglasio je da se sve mjere sprovode u interesu zdravlja građana i da se, štiteći sebe i sugrađane, daje najbolji odgovor na epidemiju koja je zadesila prostore Republike Srpske.

Republička uprava civilne zaštite, zajedno sa lokalnim zajednicama graničnih oblasti planira, predlaže i daje savjete za podizanje karantinskih kampova, a sve u cilju sprečavanja i zaustavljanja širenja korona virusa, kako bi Republika Srpska imala što bolji odgovor na epidemiju.

Novitović je juče posjetio i Trebinje i dao je punu podršku aktivnostima koje provodi gradski štab za vanredne situacije kao i ostali organi i službe grada Trebinja koji su predložili lokalitet izviđačkog doma u Tulima za karantin. Na lokalitetu, pored zidanog objekta, ima mogućnost postavljanja kontejnera ili šatora i poslužio bi kao prihvatilište za sve granične prelaze u okruženju i za lica kojima se izrekne mjera karantinske izolacije na magistralnim putevima od strane pripadnika MUP-a i zdravstvenih inspektora.