Upozorenje na padavine u Hercegovini

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske narednih par dana se očekuju obilne padavine na području Hecegovine i jugozapadnim predjelima.

Na jugu Hercegovine se očekuju obilnije padavine, od 40 do 60 l/m2, a lokalno i do 100 l/m2. Vjetar umjeren, na jugu na momente i jak, južnih smjerova. Jutarnja temperatura od 9°C do 15°C, na planinama oko °C. Najviša dnevna temperatura vazduha od 16°C do 22°S, na planinama oko 14°C.

U ponedjeljak (4. 11.): U jutarnjim i prijepodnevnim časovima pretežno oblačno sa kišom i lokalnim pljuskovima praćenih grmljavinom, a obilnije padavine se očekuju na jugu Hercegovine. Tokom dana prestanak padavina u većini predjela uz sunčane periode, osim u Hercehovini, gdje će i dalje postojati uslovi za mjestimične pljuskove. Jutarnja temperatura od 8°C do 14°C, na planinama oko 6°C, najviša dnevna temperatura vazduha od 15°C do 21°S, na planinama oko 13°C.

U utorak (5. 11.): Ujutro i tokom dana u većini predjela promjenljivo oblačno sa sunčanim periodima, relativno toplo za ovo doba godine i uglavnom suvo, osim na jugu Hercegovine gdje će biti oblačnije sa uslovima za povremene pljuskove tokom većeg dijela dana. Tokom večeri i noći na srijedu novo jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima. Jutarnja temperatura od 8°C do 14°C, najviša dnevna temperatura vazduha od 16°C do 22°S, na sjeveru i sjeveroistoku i do 24°C.

U srijedu(6. 11.): Pretežno oblačno sa čestom pojavom kiše i mjestimičnim pljuskovima sa grmljavinom, intenzivnijim u jutarnjim i prijepodnevnim časovima. Najmanje padavina se očekuje na krajnjem sjeveru i sjeverozapadu, a najviše jugu i istoku, gdje se lokalno očekuju obilnije padavine. Jutarnja temperatura od 7°C do 13°C, najviša dnevna temperatura vazduha od 11°C do 18°S.

Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske apeluje na građane, kolektive i nadležne službe da prate prognozu Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske i postupaju u skladu sa istom.

Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske prati situaciju na terenu u skladu sa svojim zakonskim obavezama.