Пожар на Романији

Дана 23.10.2019. године дошло је до пожара  на терену неприступачном за гашење, у ширем рејону села Стајна, општина  Пале. Пожар је држан под контролом до јуче када је измакао контроли и пријетио да захвати високу црногоричну шуму Шумског газдинства „Романија“ Соколац.

Одмах по сазнању, у 11.30 часова, в.д. директора Републичке управе цивилне заштите Републике Српске је Министарству безбједности БиХ упутио захтјев за ангажовање хеликоптера Оружаних снага БиХ.

Захтјев је допуњен у 12.46 и достављен Министарству безбједности БиХ. Повратну информацију о прихватању/ неприхватању захтјева Министарство безбједности БиХ није доставило Републичкој управи цивилне заштите Републике Српске.

Генерал Машовић, Министарство одбране БиХ, је, по директном захтјеву Републичке управе цивилне заштите Републике Српске, одобрио ангажовање хеликоптера Оружаних снага БиХ.

Хеликоптер је дејствовао  у периоду  од 15:15  до 17:00 часова и у  шест налета просипао воду на пожариште што је у доброј мјери онемогућило даљње ширење пожара.

Овај хеликоптер се јуче вратио у своју базу и у приправности је а на Пале је синоћ слетио хеликоптер Хеликоптерског сервиса Републике Српске који ће данас наставити са гашењем пожара. В.д директора Републичке управе цивилне заштите Републике Српске је на лицу мјеста од раних јутарњих сати.

На овом линку погледајте видео пожара.

Овдје погледајте хеликоптерски снимак: