Požar na Romaniji

Dana 23.10.2019. godine došlo je do požara  na terenu nepristupačnom za gašenje, u širem rejonu sela Stajna, opština  Pale. Požar je držan pod kontrolom do juče kada je izmakao kontroli i prijetio da zahvati visoku crnogoričnu šumu Šumskog gazdinstva „Romanija“ Sokolac.

Odmah po saznanju, u 11.30 časova, v.d. direktora Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske je Ministarstvu bezbjednosti BiH uputio zahtjev za angažovanje helikoptera Oružanih snaga BiH.

Zahtjev je dopunjen u 12.46 i dostavljen Ministarstvu bezbjednosti BiH. Povratnu informaciju o prihvatanju/ neprihvatanju zahtjeva Ministarstvo bezbjednosti BiH nije dostavilo Republičkoj upravi civilne zaštite Republike Srpske.

General Mašović, Ministarstvo odbrane BiH, je, po direktnom zahtjevu Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, odobrio angažovanje helikoptera Oružanih snaga BiH.

Helikopter je dejstvovao  u periodu  od 15:15  do 17:00 časova i u  šest naleta prosipao vodu na požarište što je u dobroj mjeri onemogućilo daljnje širenje požara.

Ovaj helikopter se juče vratio u svoju bazu i u pripravnosti je a na Pale je sinoć sletio helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske koji će danas nastaviti sa gašenjem požara. V.d direktora Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske je na licu mjesta od ranih jutarnjih sati.

Na ovom linku pogledajte video požara.

Ovdje pogledajte helikopterski snimak: