USPJEŠNO ZAVRŠENA TERENSKA VJEŽBA “EU CZ BiH Banja Luka 2021”

Terenska vježba “EU CZ BiH Banja Luka 2021” uspješno je završena danas u Banjoj Luci. Tako je ujedno i okončan dvogodišnji projekat izgradnje kapaciteta i priprema BiH za članstvo u Mehanizmu civilne zaštite Evropske unije (EU).

Spasioci su vještine pokazali u krugu fabrike “INCEL” gdje su njihovoj uspješnoj akciji potrage i spasavanja u porušenim objektima prisustvovali direktor Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske (RUCZ RS) Milan Novitović, šef operacija Delegacije EU u BiH Stefano Elero, direktor Direkcije civilne zaštite MUP – a Republike Hrvatske Damir Trut, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Selmo Cikotić, direktor Federalne uprave civilne zaštite Federacije BiH (FUCZ) Enes Memić, rukovodilac Odjeljenja za javnu bezbjednost Distrikta Brčko Bogdan Bratić.


Na četiri lokacije predstavnici civilne zaštite iz Republike Srpske, Republike Hrvatske, FBiH, BiH i Distrikta Brčko pokazali su zavidnu sposobnost za pružanje pomoći unesrećenim u slučaju poplava i klizišta, koordinacije između nadležnih institucija RS, FBiH, BiH, traženja i prijema međunarodne pomoći u slučaju prirodnih i drugih nesreća.


U vježbi su učestvovali timovi za urbano traganje i spasavanje, spasavanje na vodi i upravljanje kampom. Oni su kroz ovaj projekat dobili sertifikate Mehanizma CZ EU što će im omogućiti efikasno djelovanje u RS, BiH ali i učešće u međunarodnim spasilačkim misijama i obukama. Sertifikovano je oko 200 pripadnika RUCZ RS, FUCZ, Ministarstva bezbjednosti SM BiH, Odjeljenja za javnu bezbjednost Distrikta Brčko.

Nosilac projekta je Direkcija civilne zaštite MUP – a Republike Hrvatske sa partnerom Asocijacijom za upravljanje rizicima AZUR. Evropska unija je za ovaj projekat, od 2019. godine, izdvojila oko 2,5 miliona evra.

Pohvalu za TERENSKA VJEŽBU “EU CZ BiH Banja Luka 2021” možete pogledati OVDE.