УСПЈЕШНО ЗАВРШЕНА ТЕРЕНСКА ВЈЕЖБА “ЕУ ЦЗ БиХ Бања Лука 2021”

Теренска вјежба “ЕУ ЦЗ БиХ Бања Лука 2021” успјешно је завршена данас у Бањој Луци. Тако је уједно и окончан двогодишњи пројекат изградње капацитета и припрема БиХ за чланство у Механизму цивилне заштите Европске уније (ЕУ).

Спасиоци су вјештине показали у кругу фабрике “ИНЦЕЛ” гдје су њиховој успјешној акцији потраге и спасавања у порушеним објектима присуствовали директор Републичке управе цивилне заштите Републике Српске (РУЦЗ РС) Милан Новитовић, шеф операција Делегације ЕУ у БиХ Стефано Елеро, директор Дирекције цивилне заштите МУП – а Републике Хрватске Дамир Трут, министар безбједности у Савјету министара БиХ Селмо Цикотић, директор Федералне управе цивилне заштите Федерације БиХ (ФУЦЗ) Енес Мемић, руководилац Одјељења за јавну безбједност Дистрикта Брчко Богдан Братић.


На четири локације представници цивилне заштите из Републике Српске, Републике Хрватске, ФБиХ, БиХ и Дистрикта Брчко показали су завидну способност за пружање помоћи унесрећеним у случају поплава и клизишта, координације између надлежних институција РС, ФБиХ, БиХ, тражења и пријема међународне помоћи у случају природних и других несрећа.


У вјежби су учествовали тимови за урбано трагање и спасавање, спасавање на води и управљање кампом. Они су кроз овај пројекат добили сертификате Механизма ЦЗ ЕУ што ће им омогућити ефикасно дјеловање у РС, БиХ али и учешће у међународним спасилачким мисијама и обукама. Сертификовано је око 200 припадника РУЦЗ РС, ФУЦЗ, Министарства безбједности СМ БиХ, Одјељења за јавну безбједност Дистрикта Брчко.

Носилац пројекта је Дирекција цивилне заштите МУП – а Републике Хрватске са партнером Асоцијацијом за управљање ризицима АЗУР. Европска унија је за овај пројекат, од 2019. године, издвојила око 2,5 милиона евра.

Похвалу за ТЕРЕНСКА ВЈЕЖБУ “ЕУ ЦЗ БиХ Бања Лука 2021” можете погледати ОВДЕ.