NAJAVA ZAHLAĐENJA UZ FORMIRANJE SNJEŽNOG POKRIVAČA

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske (RHMZ RS) Srpsku će, od nedjelje 7. januara 2024. godine, zahvatiti snijeg i mraz. Na Božić ujutro zahlađenje. Kiša će početi da pada prvo na zapadu Srpske. U višim predjelima preći će u snijeg, a tokom dana, osim na jugu, i u ostalim krajevima Republike Srpske. Do kraja dana doći će do formiranja snježnog porkrivača od 2 cm na istoku do 10 cm na zapadu, na planinama na zapadu do 20 cm.

U ponedjeljak 8. 1.2024. godine prognozira se hladnije vrijeme uz dalji porast snijega. Do večeri se očekuje visina snijega od 5 do 20 cm, na planinama na zapadu oko 30 cm. Duvaće i umjeren do jak sjeverni vjetar koji će na planinama stvarati nanose snijega i vejavice. Na krajnjem jugu Srpske ne predviđaju se snježne padavine.

Prestanak padavina uz vrlo hladno vrijeme očekuje se u utorak 9. 1.2024. godine. Vrlo slab snijeg padaće samo ponegdje tokom jutra.

Doći će do naglog pada temperature pogotovo od 8. januara kada će temperatura vazduha i tokom dana ostajati ispod nule. Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske (RUCZ RS) izvršava svoje zakonske zadatke uz fokus pažnje na najavljene meteorološke uslove. Molimo i preporučujemo da se boravak na otvorenom prostoru pažljivo planira uz adekvatnu odjeću. Vozačima savjetujemo oprez, a zimskim službama želimo uspješan posao.