Civilna zaštita Srpske na raspolaganju za pomoć Sloveniji

Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske je obavijestila Ambasadu Slovenije u BiH, kao i Civilnu zaštitu Slovenije da je Srpska spremna i da ima kapacitete da pomogne Sloveniji kada su u pitanju poplave, izjavio je za ATV Milan Novitović, direktor Civilne zaštite Republike Srpske.

“RUCZ osim primarnog zadatka da zaštiti narod i prirodnu imovinu Republike Srpske, ima obavezu da u situaciji potrebe, pruži pomoć i međunarodnu pomoć. Pratimo situaciju kako u Sloveniji tako i u Hrvatskoj. Kontaktirao sam Ambasadu Republike Slovenije i tamošnje službe i obavijestio ih da imamo raspložive kapacitete i u ljudstvu i u materijalno-tehničkim sredstvima koje možemo staviti na raspolaganje. Pratimo situaciju o kretanju nevremena koje bi moglo zadesiti i određena područja u Republici Srpskoj. RUCZ ne samo sa svojim kapacitetima, nego sa kapacitetima svih iz sistema zaštite i spasavanja, je dužna da pruži pomoć kako Republici Srpskoj tako i međunarodnu pomoć. Zbog toga sam kontaktirao i druge rukovodioce službi koji imaju mogućnost, da pruže pomoć. Znamo šta je u ovakvoj situaciji potrebno. Spremni smo, ukoliko Slovenija zatraži pomoć i definiše pomoć, kroz ljudstvo i sve ostalo, da istu pružimo. Spremni smo da odgovorimo. Juče od 10 časova, prema naredbi predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i premijera Srpske Radovana Viškovića, smo kontaktirali Ambasadu Slovenije i tamošnje nadležne službe, te im poručili da stojimo na raspolaganju”, istakao je Novitović.

On je dodao da bez obzira na njihovu spremnost da pruže pomoć, Civilna zaštita Srpske ne smije ni jedan dio Republike Srpske izložiti riziku i ostaviti bez adekvatne zaštite.

“Ukoliko nevrijeme dođe u Republiku Srpsku, imamo projektovanje kapacitete. Takođe, imamo kapacitete koje možemo staviti na raspolaganje i Sloveniji i Hrvatskoj ukoliko se nevrijeme prošiti”, dodao je Novitović.

Izvor: ATV