Цивилна заштита Српске на располагању за помоћ Словенији

Републичка управа цивилне заштите Републике Српске је обавијестила Амбасаду Словеније у БиХ, као и Цивилну заштиту Словеније да је Српска спремна и да има капацитете да помогне Словенији када су у питању поплаве, изјавио је за АТВ Милан Новитовић, директор Цивилне заштите Републике Српске.

“РУЦЗ осим примарног задатка да заштити народ и природну имовину Републике Српске, има обавезу да у ситуацији потребе, пружи помоћ и међународну помоћ. Пратимо ситуацију како у Словенији тако и у Хрватској. Контактирао сам Амбасаду Републике Словеније и тамошње службе и обавијестио их да имамо распложиве капацитете и у људству и у материјално-техничким средствима које можемо ставити на располагање. Пратимо ситуацију о кретању невремена које би могло задесити и одређена подручја у Републици Српској. РУЦЗ не само са својим капацитетима, него са капацитетима свих из система заштите и спасавања, је дужна да пружи помоћ како Републици Српској тако и међународну помоћ. Због тога сам контактирао и друге руководиоце служби који имају могућност, да пруже помоћ. Знамо шта је у оваквој ситуацији потребно. Спремни смо, уколико Словенија затражи помоћ и дефинише помоћ, кроз људство и све остало, да исту пружимо. Спремни смо да одговоримо. Јуче од 10 часова, према наредби предсједника Републике Српске Милорада Додика и премијера Српске Радована Вишковића, смо контактирали Амбасаду Словеније и тамошње надлежне службе, те им поручили да стојимо на располагању”, истакао је Новитовић.

Он је додао да без обзира на њихову спремност да пруже помоћ, Цивилна заштита Српске не смије ни један дио Републике Српске изложити ризику и оставити без адекватне заштите.

“Уколико невријеме дође у Републику Српску, имамо пројектовање капацитете. Такође, имамо капацитете које можемо ставити на располагање и Словенији и Хрватској уколико се невријеме прошити”, додао је Новитовић.

Извор: АТВ