REALIZOVANE OBUKE RADNIH GRUPA ZA IZRADU PLANA ZAŠTITE I SPASAVANJA OD ELEMENTARNIH NEPOGODA I DRUGIH NESREĆA

U periodu od 08. juna do 07. jula 2022. godine realizovana je obuka radnih grupa u izradi Plana zaštite i spasavanja od elementarne nepogode i druge nesreće, sa težištem na Procjenu ugroženosti, kao temeljnom i najzahtjevnijem dokumentu u izradi Plana.

Radne grupe su činili koordinatori za reprezentativne rizike, imenovani od gradonačelnika i načelnika lokalnih zajednica i predstavnici službi civilne zaštite koji su predsjedavajući radnih grupa.

Tokom obuke, učesnici su ukratko upoznati sa pravnim osnovom sistema zaštite i spasavanja, značenjem osnovnih pojmova vezano za procjenu rizika, načinom i alatima propisanim za procjenu rizika i izradu Procjene ugroženosti u lokalnim zajednicama.

Obuka je realizovana uz aktivno učešće polaznika i njihov praktičan rad na izradi scenarija za jedan izabrani reprezentativni rizik.

Obuku su završile radne grupe iz 50 lokalnih zajednica ili 78%. Ukupno je učestvovalo 190 od prijavljenih 268 polaznika ili 71%.

Obuku je realizovao Dragan Štark, načelnik Odjeljenja za planiranje i mjere civilne zaštite u Republičkoj upravi civilne zaštite.

Dva ciklusa obuke realizovana su u Istočnom Sarajevu, u sjedištu Uprave, a ostali u Trebinju, Bijeljini, Srebrenici, Brodu, Banja Luci, Modriči, Prijedoru, Novom Gradu i Srpcu. Uslovi za realizaciju obuke na navedenim lokacijama bili su dobri.