РЕАЛИЗОВАНЕ ОБУКЕ РАДНИХ ГРУПА ЗА ИЗРАДУ ПЛАНА ЗАШТИТЕ И СПАСАВАЊА ОД ЕЛЕМЕНТАРНИХ НЕПОГОДА И ДРУГИХ НЕСРЕЋА

У периоду од 08. јуна до 07. јула 2022. године реализована је обука радних група у изради Плана заштите и спасавања од елементарне непогоде и друге несреће, са тежиштем на Процјену угрожености, као темељном и најзахтјевнијем документу у изради Плана.

Радне групе су чинили координатори за репрезентативне ризике, именовани од градоначелника и начелника локалних заједница и представници служби цивилне заштите који су предсједавајући радних група.

Током обуке, учесници су укратко упознати са правним основом система заштите и спасавања, значењем основних појмова везано за процјену ризика, начином и алатима прописаним за процјену ризика и израду Процјене угрожености у локалним заједницама.

Обука је реализована уз активно учешће полазника и њихов практичан рад на изради сценарија за један изабрани репрезентативни ризик.

Обуку су завршиле радне групе из 50 локалних заједница или 78%. Укупно је учествовало 190 од пријављених 268 полазника или 71%.

Обуку је реализовао Драган Штарк, начелник Одјељења за планирање и мјере цивилне заштите у Републичкој управи цивилне заштите.

Два циклуса обуке реализована су у Источном Сарајеву, у сједишту Управе, а остали у Требињу, Бијељини, Сребреници, Броду, Бања Луци, Модричи, Приједору, Новом Граду и Српцу. Услови за реализацију обуке на наведеним локацијама били су добри.