WACOM: Održane komandno štabne vježbe u Slavonskom Brodu

Tokom 18 – 19. maja 2022. godine održane su komandno štabne vježbe u organizaciji projektnih partnera WACOM projekta iz država Republike Hrvatske i BiH. Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske je uzela aktivno učešće u vježbama simulacije incidentnog zagađenja i poplave na slivu rijeke Save . Glavni organizator događaja je Međunarodna komisija za sliv rijeke Save, a domaćin Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture RH.

U velikoj grupi učesnika i posmatrača, kroz simulaciju kriznih štabova, tokom dva dana, provježbane su vještine i prikazano je kako institucije sa različitih nivoa iz obje zemlje postupaju i reaguju u slučajevima realnih scenarija, incidnetnog zagađenja i poplavnog talasa.

Tehnička podrška TTH se odvijala putem dvije alatke koje su nadograđene u aplikaciji, a specijalno su razvijene kroz WACOM projekat.

Koncept modela vježbe i moderiranje tokom aktivnosti štabova vodili su predstavnici iz Univerziteta u Ljubljani i Hidroelektarna na rijeci Savi (HESS).

Primarni nivo odbrane u incidentima simulacije su provježbali i odlično prezentovali opštine Brod i Šamac kao i komunalna preduzeća, rafinerija i druga JP. Civilne zaštite na državnom odnosno entiteskom nivou su uspješno prošli sve etape vježbe i dale svoj veliki doprinos na odgovoru, zajedno sa institucijama u čijim je nadležnostima upravljanje slivom rijeke Save i njenih pritoka, Hrvatske vode i Agencija za upravljanje slivom rijeke Save FBiH

Uloga Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske u ovakvom i sličnim događajima jeste u tome da se što kvalitetnije definišu procedure obavještavanja i načini uzbunjivanja, zatim brza priprema strategije i plana postupanja nakon što primimo obajveštenje o incidentu, operativna akcija na terenu i raspoloživost resursa.

Međunarodna saradnja, postupci prilikom traženja i davanja pomoći, saradnja sa drugim institucijama unutar i iz drugih država u oblastima upravljanja vodama, lučke kapetanije, resorna ministarstva i drugim subjektima veoma nam je značajna i kontinuirano radimo na usavršavanju i poboljšanju svih procesa.