WACOM: Одржане командно штабне вјежбе у Славонском Броду

Током 18 – 19. маја 2022. године одржане су командно штабне вјежбе у организацији пројектних партнера WACOM пројекта из држава Републике Хрватске и БиХ. Републичка управа цивилне заштите Републике Српске је узела активно учешће у вјежбама симулације инцидентног загађења и поплаве на сливу ријеке Саве . Главни организатор догађаја је Међународна комисија за слив ријеке Саве, а домаћин Министарство мора, промета и инфраструктуре РХ.

У великој групи учесника и посматрача, кроз симулацију кризних штабова, током два дана, провјежбане су вјештине и приказано је како институције са различитих нивоа из обје земље поступају и реагују у случајевима реалних сценарија, инциднетног загађења и поплавног таласа.

Техничка подршка ТТХ се одвијала путем двије алатке које су надограђене у апликацији, а специјално су развијене кроз WACOM пројекат.

Концепт модела вјежбе и модерирање током активности штабова водили су представници из Универзитета у Љубљани и Хидроелектарна на ријеци Сави (ХЕСС).

Примарни ниво одбране у инцидентима симулације су провјежбали и одлично презентовали општине Брод и Шамац као и комунална предузећа, рафинерија и друга ЈП. Цивилне заштите на државном односно ентитеском нивоу су успјешно прошли све етапе вјежбе и дале свој велики допринос на одговору, заједно са институцијама у чијим је надлежностима управљање сливом ријеке Саве и њених притока, Хрватске воде и Агенција за управљање сливом ријеке Саве ФБиХ

Улога Републичке управе цивилне заштите Републике Српске у оваквом и сличним догађајима јесте у томе да се што квалитетније дефинишу процедуре обавјештавања и начини узбуњивања, затим брза припрема стратегије и плана поступања након што примимо обајвештење о инциденту, оперативна акција на терену и расположивост ресурса.

Међународна сарадња, поступци приликом тражења и давања помоћи, сарадња са другим институцијама унутар и из других држава у областима управљања водама, лучке капетаније, ресорна министарства и другим субјектима веома нам је значајна и континуирано радимо на усавршавању и побољшању свих процеса.