УKЛОЊЕНЕ ДВИЈЕ АВИОНСKЕ БОМБЕ ИЗ ДРИНЕ У ВИШЕГРАДУ (видео)

Тимови чешких ронилаца, у сарадњи са управама Цивилне заштите Републике Српске и Федерације БиХ, те Министарством унутрашњих послова /МУП/ Чешке, уклонили су из ријеке Дрине у Вишеграду двије авионске бомбе из Другог свјетског рата.

Представник Амбасаде Чешке у БиХ Шћепан Шантручек рекао је новинарима да је БиХ једна од приоритетних земаља развојне сарадње Чешке. 

“У Вишеграду се одржава обука и тренинг за ронилачке јединице Републичке управе Цивилне заштите и Федералне управе Цивилне заштите, а циљ тренинга је деминирање испод воде”, навео је Шантручек. 

Он је нагласио да је ово велики пројекат развојне сарадње и да је један од програма сарадња полицијских и ронилачких јединица Чешке и цивилних заштита Републике Српске и Федерације БиХ. 

“Сарађујемо 10 година и надам се да ћемо наставити са том сарадњом. Радили смо пројекте на граници са Хрватском на Уни и Сави и сад смо овдје на Дрини на граници са Србијом”, навео је Шантручек. 

Шеф Одјељења чешке полиције за специјалне ронилачке радове Петер Мицек рекао је да је мисија у Вишеграду обука за претраге испод водене површине. 

“На три локације смо урадили преглед и тражили смо неексплодирана средства. Главни циљ је био проналазак, лоцирање и вађење двије авионске бомбе. Задатак смо успјешно извршили, пронашли смо бомбе и ситну муницију. Једну бомбу смо извадили и уништили, а друга ће бити у току дана извађена и уништена”, навео је Мицек. 

Представник Министарства безбједности БиХ Идриз Брковић рекао је да пројекат деминирања водених токова у БиХ, осим хуманитарног карактера, има и безбједносни јер се настоје у план уврстити локалитети које посјећује велики број грађана. 

“Овај пројекат ће бити подржан и у наредном периоду у околини Јајца, Бихаћа, у Приједору и Броду”, најавио је Брковић. 

Директор Републичке управе Цивилне заштите Милан Новитовић рекао је да су формирани обучени и опремљени тимови за подводно деминирање. 

“Пуно изазова је иза нас и изузетну захвалност дугујемо припадницима МУП-а Чешке”, нагласио је Новитовић. 

Kада је ријеч о пожару на локалитету Високи Столац, у станишту Панчићеве оморике, Новитовић је потврдио да су падавине угасиле ватру, те да ће сутра бити извршена анализа стања. 

Он је напоменуо да ово пожариште карактерише велики број подземних пожара. 

“Терен ће бити прегледан и биће донијет елаборат како даље поступати у овој ситуацији. Помагао је и Хеликоптерски сервис Републике Српске, Хеликоптерски сервис МУП-а Србије и многи други, али ово је заштићено добро Републике Српске и Шумско газдинство `Панос` ни у ком случају није требало само да сноси теретЊ, истакао је Новитовић. 

Пожар се у станишту оморике појавио први пут 14. јула и од тада су ангажовани сви расположиви капацитети Шумског газдинства “Панос”.