NASTAVLJENA OBUKA ZA AKCIJE SPASAVANJE UNESREĆENIH U RUŠEVINAMA

U Banjaluci je nastavljen trening specijalizovane jedinice za traganje i spasavanje iz ruševina Republičke uprave civilne zaštite sa praktičnom obukom čiji je cilj osposobljavanje za učešće u akcijama traganja i spasavanja unesrećenih osoba iz ruševina.
U osposobljavanju učestvuje više od 40 pripadnika Republičke uprave civilne zaštite u okviru projekta “EU za bolju civilnu zaštitu” koji finansira EU putem Mehanizma za pretpristupnu pomoć /IPA/ u vrijednosti 1.480.000 evra.

Projekat se sprovodi zajedno sa predstavnicima Direkcije za civilnu zaštitu
Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, te projektnim partnerom Asocijacijom za upavljanje rizicima.

Željko Janković iz Republičke uprave civilne zaštite rekao je da se danas uvježbava zajednički rad tima na četiri lokacije u Poslovnoj zoni “Incel”.

Na jednoj lokaciji tim radi tehničku potragu i potragu sa psima, na drugoj je spasavanje sa visina.

“Na trećoj se uvježbava kako se koriste alati za spasavanje iz ruševina, dok se na četvrtoj drvenim gredama i hidrauličnim i metalnim stubovima podupiru mjesta gdje tim ulazi”, rekao je Janković novinarima u Banjaluci.

On je naveo da će muškarci i djevojke koji učestvuju na obuci naučiti da rade sa svim alatima, naučiće princip priistupa dolaska na lice mjesta i pristupa povrijeđenom i pružanje prve pomoći.

Prema njegovim riječima, na ovoj lokaciji se obučava tim iz Srpske, tim iz FBiH na drugoj lokaciji, dok će treća, završna obuka biti zajednička.

Aleksandra Malinović iz Republičke uprave civilne zaštite rekla je da će obukom pripadnici Civilne zaštite biti osposobljeni za zadatke koji im budu postavljeni.

Iako vremenski uslovi nisu išli na ruku učesnicima obuke, Malinovićeva, jedna od četiri djevojke na obuci, kaže da je na terenu sve urađeno prema planu.

Tomislav Marević iz Direkcije civilne zaštite Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske rekao je da su učesnici obuke visoko motivisani i da su pokazali da žele da uče.

Marević, koji je i jedan od instruktora za osposobljavanje pripadnika jedinica Civilne zaštite za spasavanje iz ruševina, istakao je da pokušava da prenese svoje znanje i iskustvo na učesnike obuke, ali i da od njih nešto nauči.

On je naveo da je veliko iskustvo bila akcija spasavanja iz ruševina poslije posljednjeg zemljotresa u Sisačko-moslovačkoj županiji, te prije toga akcija u Albaniji, dodavši da se sistematskim radom stvari lakše odvijaju na terenu.

Obuka je počela u subotu, 3. jula, i trajaće do subote, 10. jula.