НАСТАВЉЕНА ОБУКА ЗА АКЦИЈЕ СПАСАВАЊЕ УНЕСРЕЋЕНИХ У РУШЕВИНАМА

У Бањалуци је настављен тренинг специјализоване јединице за трагање и спасавање из рушевина Републичке управе цивилне заштите са практичном обуком чији је циљ оспособљавање за учешће у акцијама трагања и спасавања унесрећених особа из рушевина.
У оспособљавању учествује више од 40 припадника Републичке управе цивилне заштите у оквиру пројекта “ЕУ за бољу цивилну заштиту” који финансира ЕУ путем Механизма за претприступну помоћ /ИПА/ у вриједности 1.480.000 евра.

Пројекат се спроводи заједно са представницима Дирекције за цивилну заштиту
Министарства унутрашњих послова Хрватске, те пројектним партнером Асоцијацијом за упављање ризицима.

Жељко Јанковић из Републичке управе цивилне заштите рекао је да се данас увјежбава заједнички рад тима на четири локације у Пословној зони “Инцел”.

На једној локацији тим ради техничку потрагу и потрагу са псима, на другој је спасавање са висина.

“На трећој се увјежбава како се користе алати за спасавање из рушевина, док се на четвртој дрвеним гредама и хидрауличним и металним стубовима подупиру мјеста гдје тим улази”, рекао је Јанковић новинарима у Бањалуци.

Он је навео да ће мушкарци и дјевојке који учествују на обуци научити да раде са свим алатима, научиће принцип прииступа доласка на лице мјеста и приступа повријеђеном и пружање прве помоћи.

Према његовим ријечима, на овој локацији се обучава тим из Српске, тим из ФБиХ на другој локацији, док ће трећа, завршна обука бити заједничка.

Александра Малиновић из Републичке управе цивилне заштите рекла је да ће обуком припадници Цивилне заштите бити оспособљени за задатке који им буду постављени.

Иако временски услови нису ишли на руку учесницима обуке, Малиновићева, једна од четири дјевојке на обуци, каже да је на терену све урађено према плану.

Томислав Маревић из Дирекције цивилне заштите Министарства унутрашњих послова Хрватске рекао је да су учесници обуке високо мотивисани и да су показали да желе да уче.

Маревић, који је и један од инструктора за оспособљавање припадника јединица Цивилне заштите за спасавање из рушевина, истакао је да покушава да пренесе своје знање и искуство на учеснике обуке, али и да од њих нешто научи.

Он је навео да је велико искуство била акција спасавања из рушевина послије посљедњег земљотреса у Сисачко-мословачкој жупанији, те прије тога акција у Албанији, додавши да се систематским радом ствари лакше одвијају на терену.

Обука је почела у суботу, 3. јула, и трајаће до суботе, 10. јула.