Ekstremno visoke temperature u Republici Srpskoj

Juče, 23. juna bio je najtopliji dan u junu do sad. Preovladavala je velika vrućina u svim predjelima uz ekstremno visoke temperature vazduha. U većini mjesta temperatura vazduha se približila apsolutnim maksimalnim vrijednostima za jun mjesec. U Bileći je apsolutna maksimalna temperatura vazduha za jun bila 34,8°S (zbilježen 2006. godine), a novi rekord postignut je ove godine 23. juna i iznosi 36,4°S, što znači da je stari rekord prevaziđen za 1,6°S. Temperaturni maksimumi za jun mjesec su prevaziđeni i za Srbac i Foču za 0.4°S, te Trebinje za 0,3°S. U Prijedoru je izjednačen temperaturni maksimum. U Banjaluci već tri dana je maksimalna temperatura iznad 37°S.

U svim mjestima maksimalna temperatura je prešla 30°S. Jedino je Čemerno zabilježilo 29°S. Najviša zabilježena temperatura je bila u Višegradu 39,1°S (apsolutni maksimum za jun je 39,6°S, zabilježen 2013. godine).

Potrebno je prilagoditi aktivnosti temperaturnoj situaciji, koja za djecu i starije znači izbjegavanje izlaska napolje u najtoplijem dijelu dana, adekvatno odijevanje, lagana odjeća, svijetli materijali, adekvatna zaštita od sunca i njegovog UV zračenja, koje će biti visoko, te redovna hidratacija.

Podaci preuzeti sa Republičkog Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.