Екстремно високе температуре у Републици Српској

Јуче, 23. јуна био је најтоплији дан у јуну до сад. Преовладавала је велика врућина у свим предјелима уз екстремно високе температуре ваздуха. У већини мјеста температура ваздуха се приближила апсолутним максималним вриједностима за јун мјесец. У Билећи је апсолутна максимална температура ваздуха за јун била 34,8°С (збиљежен 2006. године), а нови рекорд постигнут је ове године 23. јуна и износи 36,4°С, што значи да је стари рекорд превазиђен за 1,6°С. Температурни максимуми за јун мјесец су превазиђени и за Србац и Фочу за 0.4°С, те Требиње за 0,3°С. У Приједору је изједначен температурни максимум. У Бањалуци већ три дана је максимална температура изнад 37°С.

У свим мјестима максимална температура је прешла 30°С. Једино је Чемерно забиљежило 29°С. Највиша забиљежена температура је била у Вишеграду 39,1°С (апсолутни максимум за јун је 39,6°С, забиљежен 2013. године).

Потребно је прилагодити активности температурној ситуацији, која за дјецу и старије значи избјегавање изласка напоље у најтоплијем дијелу дана, адекватно одијевање, лагана одјећа, свијетли материјали, адекватна заштита од сунца и његовог УВ зрачења, које ће бити високо, те редовна хидратација.

Подаци преузети са Републичког Хидрометеоролошког завода Републике Српске.